Windows Home Server är Microsofts omtalade konsumentlösning för användare som vill skapa sig ett system för rejälare lagring och säkerhetskopiering. Operativsystemet som de senaste månaderna hamnat i blåsväder efter att ha dumpat en av sina mest konsumentinriktade funktioner sägs nu vara färdigställt och lanseras inom snar framtid på 19 olika språk.

Microsoft avslöjar att deras Windows Server 2008 R2-baserade operativsystem ska börja skeppas i produkter från OEM-tillverkare någon gång under maj månad. Men redan i början av april ska den skarpa versionen av WHS 2011 finnas tillgängligt för nerladdning på TechNet och MSDN. Svenska är ett av de 19 språk som operativsystemet ska stödja från start.

Windows Home Server 2011, även känt som Vail, är ett konsumentinriktat serveroperativsystem som installeras på en dedikerad serverdator tätt sammanlänkad med andra Windows-baserade datorer i nätverket. Windows Home Server 2011 har funktionalitet för automatisk säkerhetskopiering av nätvärksanslutna datorer samt utdelning av media och bilder i Windows 7 Biblioteket.

En av de tristare nyheterna i den senaste versionen av WHS är att Microsoft som bekant slopat sin Drive Extender-funktionalitet. En teknik som gjorde det möjligt för användare att smidigt och enkelt utöka lagringsutrymmet på servern med nya hårddiskar i olika storlekar, under en ensam enhetsbeteckning. Med WHS 2011 krävs det RAID-funktionalitet för att slippa unika enhetsbeteckningar för varje tillagd hårddisk.

remote2
Strömma film från din WHS över Internet.

Andra trevliga nyheter i WHS 2011 är en kraftigt förbättrad fjärranslutning där man över Internet kan strömma bland annat video, musik och bilder från sin WHS till vilken dator som helst. Det enda som krävs är Microsoft Silverlight.

remote
Eller varför inte musik.

För den som vill läsa mer om funktionaliteten i Windows Home Server 2011 kan vi rekommendera er att kika närmare på den officiella Windows Home Server bloggen.

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
3D-Blaster Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
3D-Blaster
Medlem
3D-Blaster

Kanske läge att köpa när man kan köpa 6TB diskar (så man bara behöver en)

(Ironi varning)