Microsoft må inte vara fullt så dominanta på datormarknaden som man en gång var men deras Windows-operativsystem är onekligen fortfarande odiskutabel kung på PC-sidan. Den första versionen av Windows lanserades den 20 november 1985 och det har hänt en del med operativsystemet sedan dess.

Windows 1.0 var det första operativsystemet från Microsoft som kunde användas med både mus och tangentbord och levererades på två floppydisketter. Operativsystemet var knappast något grafiskt mästerverk och krävde blott 256 kilobyte minne.

Under 80- och 90-talet uppgraderas Windows vid ett flertal tillfällen vilket 1995 kulminerade i det ikoniska Windows 95, det först 32-bit operativsystemet från Microsoft och första gången den klassiska startmenyn såg sitt ljus.

De senaste 20 åren har Microsoft blandat och gett med misslyckade och kritiserade uppdateringar som Windows ME och Windows Vista, men även gjort stora framsteg och levererat flera populära uppgraderingar som Windows XP och Windows 7.

Medan Microsoft inte har samma monopolliknande ställning på datormarknaden idag är mjukvarujätten en dominant på PC-marknaden och deras senaste version av Windows – Windows 10 – visar på ett nytänkt och en nysatsning inom företaget. Vad det innebär för operativsystemets nästa 30 år får vi be att återkomma kring.

Bildkälla: The Verge

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
PoolkeeperFryngell Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fryngell
Gäst
Fryngell

”…det ikoniska Windows 95, det först 32-bit operativsystemet från Microsoft…”

Nej. Windows NT (3.1) var 32-bitars, och år före.

Poolkeeper
Gäst
Poolkeeper

Windows 1.0 kom i ett paket med flera disketter. Man kunde köra med 2 st 360KB diskettstationer men installationen skapade flera disketter som man fick byta mellan när man klickade på ett annat program än det som var aktivt. B: driven funkade som swap disk.
Det första SDKet var så trasigt att man kunde inte ens kompilera sample programmen utan att kontakta MS för patchar.