Microsoft sägs nu spikat ett ungefärligt datum för sin lansering av nya och omtalade operativsystemet Windows 8. I oktober månad ska både PC och ARM-versionen av operativsystemet börja säljas på butikshyllor, vilket bekräftar att Microsoft satsar på en gemensam plattformslansering.

Windows 8 ska enligt en rapport från Bloomberg vara kodat och klart till början av hösten och att försäljningen av x86-datorer och ARM-surfplattor med operativsystemet ska starta under oktober månad. Vilket skulle ge Microsofts en god chans att få upp intresset för sin nya plattform till den lukrativa julhandeln.

Windows 8 är utvecklat för att passa vid vanlig PC-användning med mus och tangentbord men även mer mobilt användande med pekskärmar. Microsoft har utvecklat en skräddarsydd version av operativsystemet för ARM-plattformen som tillsammans med det nya Metro-gränssnittet ska göra det lättare att baka in Windows 8 i en surfplatta där man hellre navigerar med fingrarna än med mus och tangentbord.

Andra nyheter i Windows 8 är nytt fräscht stöd för USB 3.0, stöd för DirectX 11.1, optimerade uppstartstider, lättare hantering av filöverföringar och massvis med annan funktionalitet som tillkommit eller helt enkelt uppdaterats sedan Windows 7.

Windows 8 Consumer Preview finns redan idag att hämta hem från Internet för den som vill prova på det nya operativsystemet, om än inte i helt fullfjädrad form. Mer information om Windows 8 och specifikt Consumer Preview finns att hitta här.


Relaterade nyheter:

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
ReturAndreas G-Tjalve-Viking1962Jeppel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

Får hoppas de ändrar vissa saker tills dess (typ startknappen)

Contiz
Medlem
Contiz

Är det bara jag eller känns det som om de lägger allt krut på att marknadsföra Metro?
Finns det över huvudtaget några övriga nyheter i Windows 8?

Är inte det minsta intresserad av Metro, tycker det ser fult och plottrigt ut.
Vill gärna ha en PC, inte en 30″ tablet.

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Jag har nämnt det tidigare, tror skrivbords skärmarna kommer få touch funktion. Efterhand kommer musen användas mindre och mindre.

Tab 10.1 som jag använder mer än datorn tänkte jag byta ut till nästa generation med mer kraft och upplösning, men när win8 är så nära väntar jag nog in en sådan pekplatta i stället 🙂

Fossi
Gäst
Fossi

Det sammanfaller otroligt väl med Nokia World 2012. Skulle faktiskt bli förvånad om inte Nokia lanserar sin surfplatta under Nokia World 2012.

Nokia World hålls 25-26 september i Helsingfors.

Svensken
Medlem
Svensken

Kul för Microsoft! Jag kommer hålla mig till Windows 7! 🙂

Köper man en dator efter Windows 8 är släppt får man antagligen köpa det vare sig man vill ha det eller inte.

Jeppel
Gäst
Jeppel

”tror skrivbords skärmarna kommer få touch funktion. Efterhand kommer musen användas mindre och mindre.”

Retur: Vet inte hur du använder din dator men ofta så klickar man väldigt ofta på musen. Skulle man då sträcka fram sin hand och ”toucha” på skärmen lika ofta. Ergonomiskt? Nej knappast.

Touch fyller sin funktion ibland men att säga att musen har fyllt sin funktion tror jag knappast på.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Kommer nog en dag då Windows 7 försvinner helt och går inte att köpa någonstans, dvs man blir antingen tvungen att köpa Windows 8 eller så byter man till Linux som har ett större utbud än Windows har

Håller med Jeppel. Musen är det enda jag använder och hur ska folk som spelar spel kunna spela? Slå med fingrarna på skärmen? om man inte får ont i armarna så får man det aldrig. Vi som inte har touch skärmar skulle få byta ut dyr hårdvara för den delen även om de är fullt fungerande

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Det kommer en hel del nya funktioner i Windows 8 förutom Metro. men inte så där jättemycket för oss vanliga användare och det är därför som Metro får så stor fokus.

Windows 8 Server däremot får en hel del nya trevligheter där allting är baserad på Powershell. Det ryktas också om ett helt nytt filsystem (ersättaren till NTFS) och det vore inte en dag för tidigt.

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

[quote name=”Jeppel”]”tror skrivbords skärmarna kommer få touch funktion. Efterhand kommer musen användas mindre och mindre.” Retur: Vet inte hur du använder din dator men ofta så klickar man väldigt ofta på musen. Skulle man då sträcka fram sin hand och ”toucha” på skärmen lika ofta. Ergonomiskt? Nej knappast. Touch fyller sin funktion ibland men att säga att musen har fyllt sin funktion tror jag knappast på.[/quote]Vad jag menade var att vi kommer få ett till sätt att styra datorn med, inte att musen ska ersättas eller försvinna 😉 Musen lär vi få dras med till röststyrningen blivit hundraprocentig 🙂 Dessutom… Läs hela »

Andreas G
Medlem

[quote name=”Viking1962″]Kommer nog en dag då Windows 7 försvinner helt och går inte att köpa någonstans, dvs man blir antingen tvungen att köpa Windows 8 eller så byter man till Linux som har ett större utbud än Windows har Håller med Jeppel. Musen är det enda jag använder och hur ska folk som spelar spel kunna spela? Slå med fingrarna på skärmen? om man inte får ont i armarna så får man det aldrig. Vi som inte har touch skärmar skulle få byta ut dyr hårdvara för den delen även om de är fullt fungerande[/quote] Kinect för PC! Tänk dig… Läs hela »

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Det här är början till det jag menade 🙂

http://youtu.be/OKMAVA4bUWM