Windows 8 kommer att få kraftigt reducerade laddningstider jämfört med Windows 7. Det har nu Microsoft avslöjat i sin utvecklingsblog för sitt nya operativsystem där man visar upp nya tekniker för att korta ner laddningstiderna av din dator avsevärt. Microsoft lovar mellan 30-70 procent snabbare uppstarttider – från ett helt strömlöst system och där även hårddisklösningar påverkas.

Microsoft har samlat information från Windows-användare de senaste åren och insett att de flesta fortfarande föredrar att göra en riktig omstart av sin PC, eller stänga av den helt. Detta för att man vill få en ny fräsch session samtidigt som man vill vara säker på att datorn inte drar någon ström.

Med Windows 8 ska Microsoft tagit detta i beaktning och satsat fullt ut på att effektivisera uppstarten av våra datorer även från en så kallad kallstart. Något som troligtvis kommer att vara extra viktigt när man breddar sig mot den mer ultramobila marknaden.

Resultatet är en teknik som Microsoft kallar ”hybrid boot” som är en kombination av en kallstart och viloläge. I Windows 8 kommer operativsystemet fortfarande att stänga ner alla användarsessioner vid en systemavstängning, men kernelsessionen lägger man istället i viloläge. Men med ny teknik som kräver betydligt mindre data och går mycket snabbare att lagra på din hårddisk. Sessionen och minnesinnehållet skrivs till lagringsenheten i systemet och vid en ny uppstart skrivs denna information över till minnet och kan på så sätt krympa uppstarttiden med mellan 30-70% beroende på systemkonfiguration.

boot

Microsoft har även sett till så att återställningen av den vilande sessionen går snabbare genom att utveckla en parallell laddningsteknik som kan dra nytta av våra processorers flera CPU-kärnor för att packa upp den data som behövs. Något som i Microsofts egna presentation ger ett ganska imponerande resultat även i en vanlig laptop.

Annons

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
TerhoSebbeViking1962Batwoman Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Boris-
Medlem
-Boris-

Sånt uppskattas. 🙂

Henrik Berntsson
Admin

kunde man inte kommit på detta lite tidigare? 😛

Nicklas
Medlem
Nicklas

Sånt här gillas, ju snabbare datorn startar ju snabbare får man gjort saker. Har ju ssd så den startar ju redan tillräckligt snabbt. Fick hem mitt 560Ti kort i onsdags å bara det gjorde snabbare bios load mot mitt 8800gt. Nu känns det ju som man kommer till windows load direkt nästan 😀

mitrix
Medlem
mitrix

Trevligt, det där var verkligen snabbt!
Däremot känner jag väl inte riktigt igen det där med att de flesta stänger av datorn mellan gångerna. Inte varit på många skolor/arbetsplatser där detta tillämpas, och t.o.m mina föräldrar, som bara använder datorn till räkningar, email och office låter bli att stänga av datorn och låter den gå i viloläge i stället!

Micke
Medlem
Micke

Tänk om det är med byte från mekanisk till SSD inräknat i sifforna. Snacka om besvikelse. Man undrar om det är något sånt med tanke på varför det här kommer först nu. /s

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”shaglord”]Tänk om det är med byte från mekanisk till SSD inräknat i sifforna. Snacka om besvikelse. Man undrar om det är något sånt med tanke på varför det här kommer först nu. /s[/quote]

läs på deras site av skillnaden mellan os och uppstart.
ett OS byggs inte slumpmässigt och vissa förändringar kan helt enkelt inte göras utan större omskrivning.
med tanke på att windows 7 var att fixa vista så ser windows 8 ut att bygga vidare på win 7.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Allt är inte så bra med Windows 8 eftersom Windows 8 inte ska tillåta dualboot

Linn
Medlem
Linn

Då går åttan fetbort:/ 🙁

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson
Medlem
Kaleid

Så länge man kan välja från bios vilken hdd man ska boota in i så ska det inte vara något problem att boota till flera. Det är så jag har alltid gjort, blir inga boot info som kan bli krångla och man kan sälja en hdd utan att andra installationen påverkas.

Sebbe
Medlem
Sebbe

Det är ingen som tänker på att det är ett hack/klipp i filmen ungefär vid 0:31-0:34 ungefär så där så man skulle misstänka att dom har klippt bort några sekunder av bootiden. man ser det på hennes rörelser, att hon plötsligt hoppar till lite lustigt.

Terho
Medlem
Terho

Skulle nog ta det med en nypa salt…. Är nog mer 5-20 % snabbare i verkligheten, alla verkar ju överdriva nu för tiden när dom kommer med nå nytt…. Dom kan ha satt ihop en simpel boot sekvens och lagt ut det bara för att få lite snack runt win 8 för att få igång den billigaste reklamen alla nappar på -> Ju mindre vi vet ju mer nyfikna blir vi sen kommer det dyka upp massa påhittade saker om windows 8 osv osv sen när windows 8 är klart så måste vi bara testa det bara för att!!!! sen… Läs hela »