Microsoft gjorde en storstilad uppryckning när man lanserade sitt operativsystemet Windows 7. Ribban var förvisso inte högt satt efter fiaskot som hette Vista, men Windows 7 visade att det trots allt finns kunskap och talang hos mjukvarujätten. Nu säger de senaste ryktena att uppföljaren, Windows 8, kan vara aktuellt för lansering den 7 januari 2013.

Microsoft är idag i ett tidigt utvecklingsstadie av sitt nästa Windows-operativsystem och enligt sajten Wzor.net ska företaget ha ett flertal steg kvar innan man börjar komma fram till lanseringskandidaterna som väntas stå klara någon gång under slutat av 2012.

Att det är lite för tidigt att sia om ett lanseringsdatum för ett så stort projekt som ett nytt operativsystemet känns ganska uppenbart, men trots detta menar Wzor.net att Microsoft har som målsikt att börja sälja konsumentversioner av Windows 8 den 7 januari 2013.

Windows 8 kommer att bjuda på en hel del nyheter mot Windows 7. Den kanske största skillnaden avslöjade Microsoft under CES 2011 tidigare i år då man berättade att nästa generations Windows-operativsystem ska stödja olika System-on-a-chip arkitekturer, däribland ARM. Detta öppnar upp operativsystemet för inte minst surfplattor och andra mindre datorsystem där ARM-arkitekturen används flitigt.

Andra nyheter i Windows 8 ska vara rejält snabbare uppstartstider samt vara bättre optimerat för att drivas på mindre system. Troligtvis även med ett modifieringsbart användargränssnitt när man nu även ger sig in på SoC-marknaden.


Tidigare läckta dokument som sägs komma från Microsofts utveckling av Windows 8.

Vi skulle närmast bli överraskade om Microsoft spikar en lanseringsplan satt 2 år i förtid, men om uppgifterna stämmer bör vi har en bättre känsla för den tidsram där vi bör se operativsystemet på butikshyllorna.

Källa: Xbit Labs

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Jacob HugossonnussseBirksSwedish Berserkctrl Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Var faktiskt betydligt senare än vad jag hade trott från början. Det kanske är så att beslutet att lägga in stöd för ARM etc. har försenat operativsystemet.

ctrl
Gäst
ctrl

Å andra sidan har jag inget emot att Win7 får bli lite äldre. Så kanske företag lär sig göra 64bits program och ordentliga drivrutiner. Samt att speltillverkare kastar bort Dx9 och alla användare tvingas uppgradera.

Ibland är bakåtkompabilitet av ondo, då 32bits win7 igentligen inte alls borde släpps enligt min mening. Håller man kvar i för gamla saker är det svårt att få en bra nystart.

Svensken
Medlem
Svensken

Jag hoppas och tror att Microsoft måste börja bygga om Windows från grunden precis som det framgår i artiklen. Jag har inte kört Mac men det ser ganska användarvänligt ut och vad jag vet knappar Mac in på Windows marknads andelar? Nu har man med Windows Phone 7 tagit det första steget mot ett annorlunda Windows och det ser ganska bra ut. Dock känns det som att det är i beta stadiet enligt mig. Saknas såvitt jag vet Svenskt språk för att dra ett exempel. Sen ska väl inte Windows Phone 7 funka till tablets? Linux med Ubuntu i spetsen… Läs hela »

Birks
Medlem
Birks

Nu får vi börja be till gudarna att det blir 64bit only..

nussse
Gäst
nussse

Lite väl lång tid. Blir nog till o byta gamla hederliga xp mot 7:an ändå 🙂

Jacob Hugosson
Medlem

[i]”Exploit parallelism wherever possible”[/i]

Good stuff! 😆