Microsoft fortsätter att hålla oss uppdaterade på utvecklingen av det nya operativsystemet Windows 8. Den senaste informationen handlar om operativsystemets filhanterare där man satsar på det för de flesta välkända ribbon-gränssnittet. Något Microsoft hävdar är den bästa lösningen för merparten av användare idag, samtidigt som optimeringar för bredbildsformat ska ge effektivare arbetsyta.

Microsoft har i egna undersökningar konstaterat att 83% av alla Windows 7-användare arbetar med en skärm i bredbildsformat. För att nyttja den extra horisontella arbetsytan har Microsoft lagt en del av informationsfälten i utforskaren vertikalt istället, något som enligt företaget ska frigöra viktig arbetsyta.

Det så kallade ribbon-gränssnittet har en större horisontal meny i övre delen av utforskaren men precis som i Office 2010, som också använder ribbon-gränssnittet, kan denna döljas eller omvandlas till en betydligt smalare version.

windows8utforskareMer information för bredbildsanvändare (1366×768 pixlars upplösning).

Microsoft är samtidigt medvetna om den kritik som ribbon-gränssnittet ibland fått från proffsanvändare, varför man även försökt integrera kraftfullare verktyg i den nya versionen av Windows utforskare. Bland annat en enkel genväg till kommandotolken samt att Alla olika kommando som används i utforskaren ska ha sitt eget kortkommando, vilket Microsoft menar kommer landa runt 200 stycken när man är klara.

windows8qatSnabbåtkomstfältet kan skräddarsys efter egna önskemål.

Man har även sett till att utöka anpassningsmöjligheterna för snabbåtkomstfältet där man kan lägga in de kommande man tycker passar bäst för ens eget användande, även här välja mellan de runt 200 olika kommando som utforskaren kommer att erbjuda.

Andra nyheter är ytterligare optimeringar för nätverksanvändare med en specifik delningsflik i ribbongränssnittet.

 

Mer information om utvecklingen av Windows 8 hittar man på blogs.msdn.com.

Uppdatering: I samma stund vi publicerade vår nyhetsartikel om ribbon uppdaterade Microsoft sin blogg där man även avslöjar att Windows 8 får stöd för montering av ISO- och VHD-filer. Vilket låter användare spara kopior av optisk media direkt på hårddisken och sedan öppna dessa som om de vore en fysisk lagringsskiva.

Mer information om detta finns i Microsofts senaste blogginlägg.

Annons

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
ctrlAndreas G-Boris-flopperSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jacob Hugosson
Medlem

Jag blir allt mer sugen ju mer de släpper om Windows 8. Det ser inte ut att vara ett par enstaka stora förändringar utan många små förändringar som gör användningen av operativet så mycket enklare. Just den här nyheten faller mig i smaken då jag ofta stör mig på utforskaren i Windows 7 då den är rätt så begränsad.

Tempel
Medlem
Tempel

Ok att dom kör 768 på höjden… men med 1024 i höjd får jag plats med båda listorna och lite till i Eplorer på XP, är det här utveckling?

ctrl
Gäst
ctrl

Det där är långt ifrån imponerande.Har själv bytat ut Utforskaren i systemet mot en annan klient då utforskaren är så handikappad.
Ribbons interfacet gör ju inte saken bättre, snarare sämre. Tar min filhanterare som exempel. Jag kör här i 1024×768 tillfälligt och får plats med mer info, trots ett tjockt interface.

comment image

Sedan frågar jag mig hur många som verkligen sitter med så låg upplösning i höjd.
De som gör det vill nog verkligen få bort tjocka menyer och sånt får att optimera skärmen.

flopper
Medlem
flopper

På tiden de stödjer det. 😉

-Boris-
Medlem
-Boris-

Ribbongränssnittet är ju värdelöst, enda anledningen till att de får det att ta mindre plats är att de har det där enorma informationsfältet på windows 7 screenen.

Sitter med skiten i Office-paketet. En jävla massa tabbar med bilder är jävligt mycket krångligare och otydligare än några menyer med klartext.

Svensken
Medlem
Svensken

Ribbongränssnittet ser klumpigt ut. Annars ser det väl helt okej ut. Tycker dock att licens kostnaden är på tok för dyr. Tur att man har upptäckt Linux och Ubuntu! 🙂

flopper
Medlem
flopper

80% använder 10 kommandon regelbundet.
men de som behöver mer har därmed mer flexibilitet att anpassa windows efter egen vana.

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”ctrl”]Det där är långt ifrån imponerande.Har själv bytat ut Utforskaren i systemet mot en annan klient då utforskaren är så handikappad.
Ribbons interfacet gör ju inte saken bättre, snarare sämre. Tar min filhanterare som exempel. Jag kör här i 1024×768 tillfälligt och får plats med mer info, trots ett tjockt interface.

comment image

Sedan frågar jag mig hur många som verkligen sitter med så låg upplösning i höjd.
De som gör det vill nog verkligen få bort tjocka menyer och sånt får att optimera skärmen.[/quote]

Vad kör du för filhanterare?
Och ser jag ACDSee ikoner? 😉
Själv kör jag på ACDSee 32Bit = Gammalt. 😀

Andreas G
Medlem

Missvisande jämförelse och överlag helt horribelt gränssnit.

Jag skulle utan vidare säga att jag kommer köra kvar med WIndows 7 på laptopen efter Windows 8 lanseras om det ser ut sådär.

Senare blir det väl Linux Mint för det här är verkligen inte imponerande.

ctrl
Gäst
ctrl

[quote name=”-Boris-”]
Vad kör du för filhanterare?
Och ser jag ACDSee ikoner? 😉
Själv kör jag på ACDSee 32Bit = Gammalt. :D[/quote]

Directory Opus 10 – Finns en trail hos [url]www.gpsoft.com.au[/url] som du kan testa
Fullversionen kostar en 500kr har jag för mig.

Kör Acdsee då jag inte hittat något alternativ jag varit nöjd med Testade irfanview men upplevde det långsammare att rendera bilderna jag hade.