Windows 8 är nu färdigutvecklat och har enligt Microsoft nått så kallad RTM-status, vilket betyder att operativsystemet skickas ut för användning i produkter. Företagets OEM-partners har fått hem mjukvaran och börjat bygga datorer för lansering den 26 oktober 2012.

Microsofts utveckling av Windows 8 har varit ett väldokumenterat arbete där mjukvarujätten bjudit på både sig själva och information om sitt nya operativsystem med kontinuerliga uppdateringar på sin officiella utvecklarblogg. En av de största anledningarna till Microsofts öppenhet har troligtvis att göra med operativsystemets nya framtoning och ändrade produktfokus. Inte minst med det pekvänliga Metro-gränssnittet som troligtvis kommer kräva en hel del tid att vänja sig vid för traditionella skrivbordsanvändare.

Windows 8 kommer med många nya funktioner där allt från ett bättre ursprungligt stöd för USB 3.0 blandas med snabbare uppstartstider, internetbaserad molnlagring och sökfunktion samt rättstavning som sträcker sig över hela din dator. Listan med nyheter är lång och omfattande men den trots allt största nyheten är ett färskt gränssnitt där Microsoft hoppas locka inte bara vanliga stationära användare utan även de med mer mobila. Windows 8 Metro ser ut att bli en brytpunkt för många och övergången kan komma att bli tuff för Microsoft, där bland annat Valve och Blizzard uttryckt sin oro för Microsofts nya fokus på pekteknik framför möss och tangentbord.

”With improvements in fundamentals, enhanced storage and connectivity, newly architected subsystems, the “fast and fluid” user experience, and the WinRT platform (to name a few), Windows 8 has literally thousands of new features. We did a record number of blogs posts (and videos) and did not even come close to covering the full breadth of Windows 8. There’s much left to learn about and discover in the product.”

Hur väl Windows 8 blir mottaget vet vi efter den 26 oktober när operativsystemet väl lanseras. Tyvärr har vi inga priser för de fulla versionerna av Windows 8 men uppgraderingar från Windows 7 ska kosta 350 kronor. Men redan den 15 augusti kommer RTM-versionen att göras tillgängligt på Microsofts TechNet/MSDN nätverk för nerladdning. De som inte kan bärga sig kan redan idag ladda ner lanseringsförhandstitten av Windows 8 på Microsofts hemsida.

Vad tycker ni läsare om Windows 8, är det en given uppdatering och hur ställer ni er till fokuset på pekskärmar och Metro-gränssnittet?


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
WIRN
11 Årtal sedan

är det 26e okt som gäller för oss som vill uppgradera från win7 (för 350kr)

flopper
flopper
11 Årtal sedan

Kallas utveckling, surfplattor och liknande är dominerande och kommer att vara det med smarta telefoner.
350kr är ju bra pris.

folk tenderar att använda ett OS som de är vana vid, och w8 lär vara en övergång innan windows 9 som lär vara ytterligare en förfining för surfplattor.

Viking1962
Viking1962
11 Årtal sedan

Undrar hur många som kommer att köpa skiten? visst är priset lockande, men det ska ju vara användarvänligt också

flopper
flopper
11 Årtal sedan

Känns lite som en ny edition of swimsuit edition, nåt man bara måste kolla på.

Vad jag gillar med w8 är hanteringen av snabbare direkta åtgärder så förhoppningsvis upplevs w8 som snabbare än w7.

n0pax
n0pax
11 Årtal sedan

Jag hoppar nog över windows 8. Väntar faktiskt på hur steam utvecklar sig gällande linux. Sen är jag helnöjd med windows 7 som det är nu. Nej jag har inte testat windows 8 och det får vara hur bra som helst är inte det utan bara det att jag faktiskt inte ser nyttan med att byta. Sen är det alltid kul att testa nya saker, men då är jag nog mer intresserad av ny hårdvara. Sen kan jag tänka mig windows 8 i mobiltelefoner plattor osv, men till datorer får det som sagt vänta för min del.