Microsofts nya operativsystem var tidigare tänkt att lanseras tillsammans med Surface Neo under slutet av 2020. Nu pekar rykten på att planen är att lansera operativsystemet under våren 2021. Det planerade stödet för Win32-appar ser dock ut att exkluderas till en början.

I april rapporterade vi om nya uppgifter som pekade på att Microsoft hade strukit sina planer på att lansera Windows 10X under slutet av 2020. Nu rapporterar Mary Jo Foley från ZDNet att hennes källor påstår att den nya planen är att lansera systemet under våren 2021. Åtminstone för datorer med en skärm, så som traditionella laptops. Den ursprungliga planen, som inkluderade Surface Neo, sägs vara försenad till våren 2022, enligt samma rapport. Det visar på en ordentlig förändring i företagets strategi kring operativsystemet.

Lanseras utan klassiska Windows-appar

Samtidigt rapporterar Windows Central att de har källor som menar att Microsofts planerade stöd för Win32-appar inte heller kommer att vara färdigt som planerat. Planen har tidigare varit att använda så kallade containers för att köra delar av Windows 10 i Windows 10X, för klassiska Windows-appar. Nu verkar dessa planer helt strykas från de tidiga lanseringarna av operativsystemet. Ryktet förstärks av Mary Jo Foley som menar att Win32-stöd sannolikt inte kommer till Windows 10X förra tidigast 2022.

Förseningarna betyder inte att Microsofts långsiktiga ambitioner för det nya operativsystemet har minskat. Mary Jo Foley rapporterar nu även att Microsoft har planer på att förändra sitt uppdateringsschema för Windows 10, för att ge mer utvecklarresurser till Windows 10X. Förändringen skulle innebära att Windows 10 bara får en, istället för två uppdateringar per år från och med 2021. Tanken skulle då vara att Windows 10X tar över Windows 10:s tidigare vårlansering och bara lämnar plats åt Windows 10-uppdateringar på hösten.

Vissa av dagens uppgifter spekulerar ganska långt in i framtiden. Dessa kan givetvis förändras, även om de är korrekta i dag. Allt mer pekar i alla fall på att Microsofts plan för Windows 10X inte alls går som tänkt och att det helt nya operativsystemet behöver mer tid för att mogna än vad vissa hade hoppats.

Windows 10X är MYCKET mer än vi trodde!

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid