Microsoft har nu officiellt avtäckt sitt avskalade operativsystem kallat Windows 10 S. Operativsystemet verkar enligt uppgifter bli låst till Microsoft Edge och Bing.

Microsoft har en avskalad version av Windows 10 på gång. Det nya operativsystemet kommer att gå under namnet Windows 10 S och är en avskalad version av det snart 2 år gamla operativsystemet.

Det som gör S-versionen av Windows 10 speciell är att användare endast kommer att kunna använda program och appar som laddats ner via Microsofts egen onlinebutik kallad Windows Store.

Enligt Microsofts egen FAQ om operativsystemet så framgår det att man inte bara kommer att vara låst till att använda Microsoft Edge som webläsare. Då ingen annan webläsare vid skrivande stund finns tillgänglig via Windows Store. Det kommer även att vara omöjligt att byta sin sökmotor till något annat än Bing.

Windows 10 S har alltid Edge som standard webläsare

Även om Microsofts FAQ tydligt säger att användare kan ladda ner andra webbläsare, om en sådan skulle bli tillgänglig via Windows Store, så kommer S-versionen av Windows 10 alltid att ha Edge som standardwebbläsare. Detta innebär att alla länkar och dylikt som användaren klickar på alltid kommer att öppnas med Microsoft Edge.

Surface Laptop
Microsofts nya bärbara dator Surface Laptop kommer att får Windows 10 S men kan uppgraderas till 10 Pro

Användare av Windows 10 S kommer att kunna gå in på startsidan för andra sökmotorer och på så sätt kringgå Bing. Något hinder för att byta startsida i Microsoft Edge omnämns inte heller in Microsofts FAQ. Så användare som inte vill använda Bing bör kunna ändra sin startsida till exempelvis Google.

Uppsidan med Windows 10 S ska enligt Microsoft vara ett slimmat operativsystem med få onödiga resurser och program. Uppstartstiden ska vara så låg som 5 sekunder och Windows 10 S ska även vara kostnadsfritt för skolor som redan implementerat Windows 10 Pro i andra system. Lätt viktsversionen av Windows 10 blir en tydligare konkurrent till Google Chrome OS och ska skeppas förinstallerat på billiga datorer och surfplattor. För den som vill uppgradera till Windows 10 Pro finns även den möjligheten, men då till en mindre kostnad.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
pege63Morkulnaraccas Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
naraccas
Medlem
naraccas

Inte en chans att jag skulle köpa en dator med fake-Windows i. Tur jag köpte mitt Windows 10 i standardlicens så att den inte försvinner med datorn.

Morkul
Medlem
Morkul

Slimmad version av Windows 10 är någonting jag har längtat efter, någonting som skulle kunna få mig att faktiskt att använda Windows 10. Den förhoppningen ser dock ut att någonting man får fortsätta hoppas på för någonting som binder mig till bing och edge kommer aldrig att installeras.

pege63
Medlem
pege63

Idioti som vanligt fr MS lägret.