Steam OS kommer under vintern och nästa år introduceras som en konkurrent till Microsoft Windows för PC-spelare runtom i världen. När Valve lanserar sitt Linux-baserade operativsystem tillsammans med sina partners speldatorer, kallade Steam Machines, finns det dock stora frågetecken kring plattformens prestanda något som nu tydliggörs i tidiga tester.

Steam OS är likt Windows ett operativsystem för PC-datorer och kommer att användas som primär plattform för de små och smidiga speldatorer som spelutvecklaren Valve introducerar till vintern under namnet Steam Machines. Med ett gränssnitt anpassat för stora TV-apparater samt stöd för styrning med handkontroll ska Steam Machines bli PC-marknadens svar på de stationära spelkonsolerna Playstation 4 och Xbox One.

Vardagsrumsdatorerna är med sina kompakta formfaktorer ett på pappret mycket intressant alternativ för de som uppskattar att spela från soffan snarare än i en kontorsstol framför datorn. Även om Steam OS, till skillnad från Windows, kommer med datorerna utan kostnad och är skräddarsytt för TV-apparater finns det mer praktiska problem.

Linux är inte känt som en särskilt spelvänlig plattform och särskilt grafikkortsdrivrutiner och prestanda är ett återkommande klagomål från Linux-användare. Med Valves satsning på Steam OS räknar vi med att vi får se ett uppsving för Linux som helhet men enligt tester från Arstechnica är det långt kvar innan Steam OS kan hävda sig prestandamässigt med Windows.

21 till 58 procent sämre prestanda än i Windows

I tidiga prestandatester där man på tekniksajten jämfört identisk hårdvara med Windows 10 respektive Steam OS står det utom tvivel att Windows-plattformen fortfarande är den klart bästa för spelare. Man jämfört sex olika spel där fyra av dessa använder sig av Valves egen grafikmotor Source. Trots att Valve själva står bakom migreringen av flera av speltitlarna är siffrorna tydliga, Windows 10 sopar banan med Steam OS. Windows 10 ger mellan 21 till 58 procent bättre bildfrekvens beroende på speltitel och grafikinställningar. 

Testerna med en förhållandevis enkel datorkonfiguration med en dubbelkärnig Intel Pentium G3220 CPU samt ett Geforce GTX 660-grafikkort och i vissa fall blev prestandaförlusten i Steam OS skillnaden mellan spelbar och icke spelbar prestanda.

Med tanke på att Nvidia generellt sett har de bäst presterande drivrutinerna för Linux är det inte några direkt smickrande resultat för Steam OS och Valve. Med det sagt är det inget som rent teoretiskt hindrar Steam OS från att täppa igenom luckan till Windows 10. Medan Microsoft jobbar för att få ut Directx 12 för Windows ses Opengl-baserade Vulcan som Linux motsvarighet till det nya effektivare grafikgränssnittet.

Klart är åtminstone att Steam Machines inledningsvis inte bara kommer stödja färre speltitlar utan även leverera sämre prestanda med Steam OS än vad samma hårdvara hade gjort med Windows installerat.

Källa: Ars Technica

Läs även

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid