Windows 10 har redan rullat ut till tiotals miljoner användare och det nya operativsystemet möts av generellt god kritik. Även solen har dock sina fläckar och bland annat har Microsoft mottagit kritik för påtvingade uppdateringar.  En diskussion som nu tar en ny vändning när vissa av dessa uppdateringar visar sig ha makt att inaktivera både mjukvara och hårdvara i din dator.

Uppdatering: Windows 10 inkluderas inte av Microsoft Services Agreement som vi tidigare trodde. Läs detta inlägg för att se vår rättelse. (17 augusti 20:37)

Microsoft har uppdaterat sina tjänstavtal för Windows 10 och i dessa finns ny omtalad information om de påtvingade uppdateringar som ska rullas ut till Home-versionen av operativsystemet. I villkoren skriver Microsoft om uppdateringar som kommer att krävas för att kunna fortsätta använda sin ”tjänst” [Windows 10] och att företaget bland annat kan komma att ladda hem uppdateringar till användares datorer som kan ”hindra dig från att komma åt tjänsterna, spela piratkopierade spel, eller använda otillåten kringutrustningshårdvara.”

“Sometimes you’ll need software updates to keep using the Services. We may automatically check your version of the software and download software updates or configuration changes, including those that prevent you from accessing the Services, playing counterfeit games, or using unauthorized hardware peripheral devices.”

Tillägget i tjänstavtalet på Microsoft hemsida lades in i början av augusti månad, dagen efter lanseringen av Windows 10 och antyder att Microsoft inte bara kommer hålla koll på den data du lagrar på din maskin utan möjligtvis även styra över hur du använder densamma.

Troligtvis kommer Microsoft främst fokusera på sina egna speltitlar när det kommer till kontroll av piratkopierad mjukvara men tjänstevillkoren öppnar dörren även för andra spelutvecklare att slå sig samman med Microsoft för att motverka piratkopiering. I teorin skulle Windows 10 per automatik hindra piratkopierade spel från att starta och samla in information om detta.

Vad som fortfarande är mer osäkert är vad Microsoft syftar på angående ”otillåten kringutrustningshårdvara”. Här skulle det kunna vara allt från trojansmittade USB-minnen till licensskyddade produkter. Microsoft skulle exempelvis kunna stoppa olicensierade Xbox-handkontrollers för att fungera i Windows 10. Men det skapar även oroa för komplikationer med geniuna hårdvaruuppdateringar eller kompabilitetsproblem med äldre hårdvara och tillbehör.

För användare av Microsoft Windows 10 Home finns det ingen möjlighet att inaktivera Windows Update och således får man helt sonika avakta och se hur Microsoft väljer att utnyttja sina uppdaterade tjänstavtal.

Källa: Microsoft

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

21
Leave a Reply

Please Login to comment
21 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
S0urcerr0RMorkulmetalmuminCitronFredrikEn Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Max
Medlem
Max

Så med Windows 10 så är min dator inte längre min?

Får kanske bli linux igen…

Jesper Rasmusson
Medlem
Jesper Rasmusson

Så länge jag åtminstone kan installera och starta spel är jag nöjd.
Brukar dra hem piratade spel som jag är osäker på.
Testa det en stund, är det bra köper jag det.
Är det skit, ja då slutar man spela illa kvickt och avinstallerar möget! 😀

Stefan Quick
Medlem
Stefan Quick

Vad är obehörig hårdvara?

Beta produkter? Hur kan MS veta om jag inte är developer och har tillgång till non-public saker?

Daniel Edholm
Medlem
Daniel Edholm

Som princip tycker jag det är bra att piratkopiering motverkas, men när spel är så trasiga när de släpps att de inte går att spela tycker jag inte att utvecklare kan ta ut de priser de har vid release. Piratversioner är nästan det enda sättet att se ifall ett spel är värt att lägga pengar på. Jag kommer fortsätta pirata spel för att testa dem tills utvecklarna lär sig att kvalitetssäkra sina produkter bättre före release.

metalmumin
Gäst
metalmumin

Så för att sammanfatta:

1. De förbehåller sig rätten att straffa piratkopiering. T.ex. från deras Market App.
2. ”unauthorized hardware peripheral devices” är i princip att osignerade drivrutiner är bannade.

Detta är ju samma sak som Windows 8.1. What’s the commotion?

Max
Medlem
Max

[quote name=”metalmumin”]Så för att sammanfatta: 1. De förbehåller sig rätten att straffa piratkopiering. T.ex. från deras Market App.2. ”unauthorized hardware peripheral devices” är i princip att osignerade drivrutiner är bannade. Detta är ju samma sak som Windows 8.1. What’s the commotion?[/quote] Windows 8.1 tillhandahölls inte som en gratis uppdatering, vilket gjorde att väldigt många inte uppdaterade. (samt att win 8 är skräp). Windows 10 tillhandahålls för samtliga windows datorer som kan uppdatera, gratis även för de med piratkopierat windows, vilket innebär att väldigt många fler uppdaterar. Allting är igång som default och man måste kladda runt i inställningarna för att… Läs hela »

mporph
Gäst
mporph

Ah, skönt med källkritik, om ni faktiskt hade läst avtalet så hade ni sett att detta inte gäller windows operativsystemen. Det är rätt logiskt att tillexempel xbox live inte fungerar med piratkopierade spel. Det är det klasulen handlar om.
Ni kan se vilka tjänster som täcks här:
http://www.microsoft.com/en-us/servicesagreement/ under ”Convered Services” en bit ner.

Rråland
Gäst
Rråland

Skönt med ett forum (SweClockers) som står på användarnas sida.

.

Nadhif
Medlem
Nadhif

Alla bör bara stanna med den klassiska Windows 7. Allting fungerar lika bra där och allting är simpelt. Windows 8 & 10 skapar bara mer och mer problem.

Rråland
Gäst
Rråland

Nu var jag ironisk. De har ju inte ens tagit upp det här.

Stefan Quick
Medlem
Stefan Quick

[quote name=”metalmumin”]
2. ”unauthorized hardware peripheral devices” är i princip att osignerade drivrutiner är bannade.
[/quote]
Jag minns när ATI(amd)’s officiella support gick ut med att gå och använd omegadrivers egna drivrutiner istället för de officiella. Känns inte bra imo.

metalmumin
Gäst
metalmumin

[quote name=”Citron”]Windows 8.1 tillhandahölls inte som en gratis uppdatering, vilket gjorde att väldigt många inte uppdaterade. (samt att win 8 är skräp). Windows 10 tillhandahålls för samtliga windows datorer som kan uppdatera, gratis även för de med piratkopierat windows, vilket innebär att väldigt många fler uppdaterar. Allting är igång som default och man måste kladda runt i inställningarna för att hitta saker som, Lär känna mig och Cortana etc. Vilket vi säker kan säga att många INTE gör. Microsoft ger oss en uppdatering gratis för att roffa åt sig all data du har på disken. Tack![/quote]Ok, så du argumenterar att:1.… Läs hela »

Medlem
Johan Fredriksson

Åh nej… Nu blir alla haxx0rs tvungna att dra ur nätverkssladden medan de spelar 😮

metalmumin
Gäst
metalmumin

[quote name=”mayonnaise”][quote name=”metalmumin”]
2. ”unauthorized hardware peripheral devices” är i princip att osignerade drivrutiner är bannade.
[/quote]
Jag minns när ATI(amd)’s officiella support gick ut med att gå och använd omegadrivers egna drivrutiner istället för de officiella. Känns inte bra imo.[/quote]
Man ändrar bara ”Driver Signature Enforcement” till off. http://goo.gl/8V70wi
Precis som i W7, W8, W8.1 och nu i W10.

Skuggan777
Gäst
Skuggan777

[quote name=”mporph”]Ah, skönt med källkritik, om ni faktiskt hade läst avtalet så hade ni sett att detta inte gäller windows operativsystemen. Det är rätt logiskt att tillexempel xbox live inte fungerar med piratkopierade spel. Det är det klasulen handlar om.Ni kan se vilka tjänster som täcks här: http://www.microsoft.com/en-us/servicesagreement/ under ”Convered Services” en bit ner.[/quote][quote name=”mporph”]Ah, skönt med källkritik, om ni faktiskt hade läst avtalet så hade ni sett att detta inte gäller windows operativsystemen. Det är rätt logiskt att tillexempel xbox live inte fungerar med piratkopierade spel. Det är det klasulen handlar om.Ni kan se vilka tjänster som täcks här:… Läs hela »

Max
Medlem
Max

[quote name=”metalmumin”][quote name=”Citron”]Windows 8.1 tillhandahölls inte som en gratis uppdatering, vilket gjorde att väldigt många inte uppdaterade. (samt att win 8 är skräp). Windows 10 tillhandahålls för samtliga windows datorer som kan uppdatera, gratis även för de med piratkopierat windows, vilket innebär att väldigt många fler uppdaterar. Allting är igång som default och man måste kladda runt i inställningarna för att hitta saker som, Lär känna mig och Cortana etc. Vilket vi säker kan säga att många INTE gör. Microsoft ger oss en uppdatering gratis för att roffa åt sig all data du har på disken. Tack![/quote]Ok, så du argumenterar… Läs hela »

FredrikEn
Gäst
FredrikEn

[quote name=”mporph”]Ah, skönt med källkritik, om ni faktiskt hade läst avtalet så hade ni sett att detta inte gäller windows operativsystemen. Det är rätt logiskt att tillexempel xbox live inte fungerar med piratkopierade spel. Det är det klasulen handlar om.
Ni kan se vilka tjänster som täcks här:
http://www.microsoft.com/en-us/servicesagreement/ under ”Convered Services” en bit ner.[/quote]

Äntligen någon som förstår. Tänk om det fanns fler av dig och mig som kunde läsa.

Max
Medlem
Max

[quote name=”mporph”]Ah, skönt med källkritik, om ni faktiskt hade läst avtalet så hade ni sett att detta inte gäller windows operativsystemen. Det är rätt logiskt att tillexempel xbox live inte fungerar med piratkopierade spel. Det är det klasulen handlar om.
Ni kan se vilka tjänster som täcks här:
http://www.microsoft.com/en-us/servicesagreement/ under ”Convered Services” en bit ner.[/quote]

Då är ju frågan, gäller det bara Xbox? Eller gäller det alla? Det låter väldigt logiskt att det ska gälla Xbox, men det står inte uttryckligen så i ToS.

metalmumin
Gäst
metalmumin

[quote name=”Citron”]3: Uhm, varför ska du dra in Facebook?[/quote]För att vi diskuterar en artikel som menar att W10 inträktar i våra datorer och tillhandahåller information via datainsamling. Och för att du skrev ”Microsoft ger oss en uppdatering gratis för att roffa åt sig all data du har på disken. Tack!”. Tror du inte har något att jämföra med. Därav kontrasterar jag Facebook med Microsoft för att get dig en känsla för att Microsofts datainsamling är näst intill ingenting jämfört med Facebook. Detta är fakta. Sedan så är enda du har är att många människor uppdaterar till W10 utan att läsa… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”mporph”]Ah, skönt med källkritik, om ni faktiskt hade läst avtalet så hade ni sett att detta inte gäller windows operativsystemen. Det är rätt logiskt att tillexempel xbox live inte fungerar med piratkopierade spel. Det är det klasulen handlar om.Ni kan se vilka tjänster som täcks här: http://www.microsoft.com/en-us/servicesagreement/ under ”Convered Services” en bit ner.[/quote] Uppdaterar du någon av följande Skype, OneDrive app, OneNote app, Windows Photo Gallery, Windows Games, Windows Live Mail, Maps, and Windows Movie Maker på din Windows 10 Home edition så måste du acceptera det nya avtalet där strofen med ”counterfeit games” finns med. Så nej det… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Jag har använt Win10 betan sedan februari någon gång. Nu kör jag Final, och jag trodde att dessa 6 månader skulle vänja mej vid det nya interfacet. Stundvis har jag varit väldigt positiv, men trots ihärdiga försök känns systemet så jäkla begränsat i riktig Android/iOS-anda. Samt att det fortfarande kraschar som om det vore en tidig Alphaversion. Och nu detta…Win7 är så extremt mycket behagligare och intuitivt som desktop miljö. Nästan allting makes sense, man blir glad av designen, och menyer och text skalas väldigt bra, så trots tex en mycket mindre startmeny så rymmer den så otroligt mycket mer.I… Läs hela »