Fyra månader efter lanseringen av Windows 10 är det äntligen dags för den första stora uppdateringen av operativsystemet. Nu vill Microsoft övertyga alla som inte uppgraderat ännu att ta steget bort från Windows 7 och Windows 8. Nya appar, fixade problem och nya funktioner ska övertala både konsumenter och företag att uppgradera.

Det kom som en överraskning för många när Microsoft bekräftade att Windows 10 skulle lanseras under sommaren istället för under hösten. Traditionellt sett att Microsoft lanserat nya operativsystem under årets höstmånader men Windows 10 blev ett undantag med sin lansering under juli månad. Enligt vissa källor var förklaringen till den tidiga lanseringen att Microsoft valde att stryka några funktioner för att leverera dem genom en uppdatering under hösten istället. Nu har uppdateringen lanserats och som ett kärt barn med många namn kallas uppdateringen för Windows 10 Fall Update av vissa, Windows 10 November Update av andra och för Threshold 2 av några.

Månad bestämmer namn

Microsofts officiella namn på sin nya uppdatering är Windows 10 Version 1511 (OS Build 10586.3). Det nya namnet kommer att vara mallen för framtida uppdateringar, baserat på lanseringsmånaden. Uppdateringen kan beskrivas som den största i Windows 10:s historia och kan nästan ses som ett ”Service Pack”, en term som användes av Microsofts äldre operativsystem. Tanken är att uppdateringen ska leverera en större mängd små uppdateringar, att uppdateringen ska kunna installeras på nya datorer och att företag och användare ska kunna uppgradera direkt från Windows 7 eller Windows 8 till Windows 10 1511.

Start och fönster

1511 innehåller många små estetiska och funktionella nyheter men även ett par lite större nyheter och ett flertal fixade problem. Start-menyn är en av de delar av operativsystemet som har genomgått störst förändring. Fullskärms-varianten av Start-menyn kan nu vara fyra mellan-paneler bred istället för tre och antalet paneler som är tillåtna på Start-menyn har ökat från 512 till 2 048. När användare högerklickar på Start-knappen dyker nu också en modern meny upp istället för en föråldrad och smått malplacerad meny som tidigare. I Start-menyn finns också ett flertal uppdaterade ikoner, inklusive Kontrollpanelen.

Fönster kan nu hanteras på flera olika sätt. Två fönster som ligger bredvid varandra kan kopplas samman så att de byter storlek tillsammans eller var för sig. Användare av surfplattor eller datorer med pekskärmar så som Surface Pro kan också dra fönster till sidor av skärmen för att fylla ut olika delar av den.

Skype integreras

1511 introducerar ett flertal nya appar till Windows 10. Som vi har skrivit om tidigare har Microsoft utvecklat tre nya appar för textmeddelanden, röstsamtal respektive videosamtal. Alla appar använder sig av Skype och alla appar kommer att finnas tillgängliga på alla Windows 10-enheter, inklusive Mobile. De mobila apparna kommer att integrera stöd för både Skype och för samtal och meddelanden via telenätet.

Windows 10 1115 2

Bild: Arstechnica

Microsoft har inkluderat ett flertal andra nyheter i 1511 som är tänkta att övertyga fler företag att uppgradera till operativsystemet. Företag har exempelvis möjlighet att stänga av alla sändningar av data om operativsystemets användning till Microsoft och genom introduktionen av Windows Store for Business kan företag skicka ut mjukvara till datorer på ett nytt sätt.

Tillgänglig nu

Windows 10 1115 finns tillgänglig för nedladdning nu. Tillsammans med uppdateringen lanseras en större uppdatering för Xbox One som tar spelkonsolen från Windows 8 till Windows 10 och i dag var det också tänkt att en ny build av Windows 10 Mobile skulle lanseras men det släppet verkar dröja till nästa vecka.

Källa och bilder: Arstechnica

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Tjalve-Anders.Johansson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anders.Johansson
Gäst

😡
Vad är definitionen på ett virus!!!

1 Ett program som installerar sig utan din vetskap eller giver missriktad info vad som installeras.
2 ett program som delarut information från din dator.
3 Ett program som är svårt att få bort.
4 Ett program som tar resurcer från dig och datorn.
5 Ett program som bestämmervad du får och inte får arbeta med.
6 Ett program som tar bort annat för att kunna regera ensamt.

Få se nu!!!

auto uppdatering fönster blir det då inte Wirus10

Ett litemjukt företag har tydligen dig i sin penga pung!

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Anders.Johansson”]:-x Vad är definitionen på ett virus!!! 1 Ett program som installerar sig utan din vetskap eller giver missriktad info vad som installeras.2 ett program som delarut information från din dator.3 Ett program som är svårt att få bort.4 Ett program som tar resurcer från dig och datorn.5 Ett program som bestämmervad du får och inte får arbeta med.6 Ett program som tar bort annat för att kunna regera ensamt. Få se nu!!! auto uppdatering fönster blir det då inte Wirus10 Ett litemjukt företag har tydligen dig i sin penga pung![/quote] Att kalla en uppdatering för virus är väl… Läs hela »