Microsoft har avtäckt nästa stora uppdatering till Windows 10, kallat Creators Update. På tapeten står inbyggd streaming och en ny, 3D-bestyckad version av Paint.

I somras lanserade Microsoft den första riktigt stora uppdateringen till Windows 10, Anniversary Update, sedan den ursprungliga lanseringen förra året. Under sin Windows-presskonferens under kvällen har fokus den här gången legat på vad som blir nästa stora uppdatering, den här gången med fokus på innehållsskapande och 3D-grafik.

Den nya uppdateringen kallas Creators Update, och Microsoft har ringat in ett antal särskilt viktiga nyheter för allt från 3D-skapande till spelstreaming.

Paint får 3D- och Minecraft-stöd

telefonscanning_2

Som ett komplement till det klassiska ritprogrammet Paint, som är populärt som första ritprogram inte minst bland yngre användare. Paint saknar de mer avancerade funktioner som finns i exempelvis Photoshop, Gimp eller Paint.NET, men som konsekvens är det också enkelt och intuitivt att använda. Med Creators Update vill Microsoft ta samma koncept även till 3D-modellering.

Den nya versionen av Paint som introduceras med nästa stora uppdatering till Windows 10 kallas Paint 3D, och ska göra det enkelt att skapa 3D-objekt, gratis och utan mer avancerade verktyg som Blender eller Maya.

Förutom att rita i 3D från grunden går det att importera 3D-modeller, bland annat från sandlådespelet Minecraft. Microsoft har även visat upp en smartphoneapp för att skanna objekt i omgivningen direkt till 3D-modeller som kan modifieras i Paint 3D. Därefter kan de laddas upp på nätet eller skrivas ut till fysisk form med en 3D-skrivare.

Samma ramverk kommer finnas integrerat även i Microsoft Office, så att du exempelvis kan bädda in dina 3D-objekt i ett Powerpoint-bildspel.

Microsofts egen VR-plattform

Med sin påkostade AR-lösning Hololens har Microsoft tidigare visat häftiga lösningar för att blanda 3D-grafik med din faktiska omgivning. Det är än så länge långt ifrån någonting vanliga konsumenter kommer kunna gå och köpa i butik, utan är i första hand avsedd för industri och forskning, med prissättning därefter.

I samband med Windows 10 Creators Update tar Microsoft även steget in på VR-marknaden. Snarare än att sälja sin helt egen VR-lösning kommer tillverkare som Lenovo, Dell och HP sälja officiella tillbehör som blir kompatibla med Microsofts egen VR-mjukvara. Dessa VR-headset ska klara av att spåra både dina huvudrörelser och hur du förflyttar dig i rummet, utan krav på externa sändare.microsoft-vr-headsets-windows-10-796x438

Microsofts VR-plattform ger dig tillgång till ett virtuellt rum du själv kan inreda med virtuella skärmar på väggarna eller egna 3D-objekt på vägghyllorna. Från det virtuella rummet kommer du sedan åt alla dina vanliga Windows-program, allt från webbläsare till spel.

De nya VR-glasögonen till Windows 10 lanseras i samband med Creators Update i början av 2017, med ett riktpris på 299 dollar. Vilken upplösning som används på skärmarna eller om det kommer finnas stöd för rörelsehandkontroller i stil med de som används till HTC Vive eller Oculus Rift är fortfarande oklart.

Integrerad spelstreaming

Med Creators Update slår Microsoft ett slag för spelstreaming, och vill göra det enklare att komma igång som nybörjare med sin egen stream. Som en del av Xbox-plattformen till PC kommer nästa version av Windows 10 med streamingtjänsten Beam inbyggt direkt i operativsystemet.

Smidig fildelning och djupare Skype-integration

win10_creator_contact

Det finns redan otaliga sätt att skicka filer i Windows, exempelvis med delade mappar, bittorrent, email eller helt enkelt med ett USB-minne. I Creators Update kommer dina kontakter (om de använder Windows 10 och Skype) dyka upp med profilbilder nere i menyfältet, så att du helt enkelt kan dra och släppa filer till den som ska ta emot filen.

Samma fält kan även användas för att snabbt skicka Skype-meddelanden eller epost utan att behöva öppna hela programmen.

Lansering tidigt 2017

Creators Update kommer skickas ut som en gratis uppdatering till Windows 10 någon gång under våren 2017. Exakt datum, eller ens exakt månad, är ännu inte bekräftat.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid