Microsoft ångar på med utvecklingen av sitt kommande operativsystem Windows 10 och rullar nu ut ytterligare en uppdaterad testversion. Windows 10 build 10049 har nu släppts för fast track användare och innehåller en riktigt stor nyhet – Microsofts nya webbläsare Project Spartan.

Internet Explorer är lika synonymt med Microsoft som Internet med datorer men den seglivade webbläsaren har knappast ett fläckfritt förflutet och har fått ett något skamfilat rykte. Microsofts webbläsare har haft svårt att konkurrera både vad gäller prestanda och funktionalitet samtidigt som Internet Explorer ofta varit hårt ansatt av skadlig mjukvara som spridits på nätet.

Med Windows 10 gör Microsoft det troligtvis enda rätta och introducerar en helt ny webbläsare. Det slutgilltiga namnet har ännu inte spikats, eller åtminstone inte yttrats officiellt. Project Spartan är en ny webbläsare med ett Google Chrome-liknande gränssnitt och en tajt integrering av Microsofts digitala assistent Cortana.

Digitala assistenten Cortana

När Project Spartan nu för första gången hittar in i publika testversioner av Windows 10 är det inte med all funktionalitet aktiverad men de största nyheterna som anteckningar direkt i webbläsaren, anteckningar om webbinnehåll, läsläge och Cortana finns med i listan. Den digitala assistenten Cortana som användare kan styra och få feedback från genom sin röst verkar tyvärr vara begränsad till USA i dagsläget.

Microsofts Windowschef Joe Belfiore påpekar att denna version av Project Spartan inte är en funktions- eller konsumentfärdig version av den slutgiltiga webbläsaren som kommer följa med Windows 10 vid lanseringen.

Project Spartan kommer att vara standardwebbläsare i Windows 10 när det lanseras men Internet Explorer 11 kommer att leva kvar vid sidan av Spartan som ett alternativ för inte minst företagskunder.

Modern och snabbare renderingsmotor

Nyheterna i Project Spartan är en ny snabbare renderingsmotor kallad EdgeHTML som ska vara betydligt bättre optimerad för den nya generationens webb och ge bättre prestanda samt funktionalitet. Användare kan även anteckna direkt på webbsidor och dela med vänner eller bekanta samt tätt kopplat till sociala medier. Spartan innehåller även ett nytt läsläge där webbläsaren skalar bort onödiga grafiska gränssnitt och presenterar texter i bokliknande form för att skapa en lättare och mindre distraherande läsmiljö.

Windows 10 build 10049 finns idag tillgänglig för nerladdning hos Fast Ring-användare och kommer troligtvis dyka upp för traditionella testare inom en snar framtid.

Källa: Windows blog

Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid