Anniversary Update till Windows 10 för med sig flera nya finesser, men flera användare rapporterar även problem med frysta datorer efter uppdatering.

Anniversary Update är den funktionsmässigt hittills största uppdateringen till Windows 10, och för bland annat med sig ett nytt mörkt färgschema, förbättrad hantering av virtuella skrivbord och kraftfullare röststyrning med Cortana. Mängder av användare har redan installerat uppdateringen, och en liten men växande skara rapporterar allvarliga problem efter att ha uppdaterat.

Drabbade uppmanas avinstallera

Mer specifikt gäller det användare som installerat själva operativsystemet på en SSD och sedan spritt ut filer och andra program på andra lagringsenheter, exempelvis en hårddisk. En sådan konfiguration har lett till att flera användare upplevt frysningar av sina system, antingen under användning eller under uppstart. För vissa användare fryser systemet innan de ens har möjlighet att logga in.

”Microsoft has received a small number of reports of Windows 10 freezing after installing the Anniversary Update on systems with the operating system stored on a solid-state drive (SSD) and apps and data stored on a separate drive.  This issue does not occur when starting Windows 10 in Safe Mode.” skriver Microsoft på sin hemsida.

I ett blogginlägg på sin hemsida bemöter Microsoft problemen och menar att det är en liten skara användare som påverkas i nuläget. I samma inlägg försäkrar man användarna om att de undersöker problemet och arbetar på en lösning – tills vidare uppmanas drabbade användare att försöka avinstallera uppdateringen.

Uppdateringen kan rullas tillbaka antingen genom att starta datorn i återställningsläge eller i felsäkert läge, och därefter välja systemåterställning i bland systeminställningarna. En fullständig beskrivning finns att läsa på Microsofts hemsida.

Har du uppdaterat?
Har din uppdatering fungerat smärtfritt, eller har du råkat ut för något uppdateringsstrul? Lämna gärna en kommentar!

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
M Henri DaybrokenlarsdhesselEn annan Korven Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gambit_2K
Medlem
Gambit_2K

Fungerat helt perfekt för mig när jag uppdaterat på en Samsung 950 Pro 512 GB, har kört nu sedan det släpptes utan problem (enda jag märkt är att Chrome behövde installeras om för att funka som det skulle). Vanlig hårddisklagring använder jag inte på min huvud PC så kan inte uttala mig om de användare som har det + en SSD. Men tjejens laptop funkar utan problem, även min windows platta och HTPC.

Andee
Gäst
Andee

Kör raidade SSD diskar med win10 och har upplevt problemet med fryst/black screen vid uppstart. Det händer dock inte speciellt ofta.

Andee
Gäst
Andee

Detta efter updaten alltså…

Fixa eran login
Gäst
Fixa eran login

Hur lyckas man med detta efter alla år.. tragiskt.

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hur vet man om man har Anniversary Update och när kommer den om man inte har fått den än? Jag vet att jag kan hämta den själv men eftersom det inte går att stänga av uppdateringar i 10:an torde den dyka upp bland uppdateringarna när MS anser det vara lämpligt…

dhessel
Gäst
dhessel

Detta är, bl a, anledningen att man väljer ’defer updates’, Hoppas sådant blir fixat innan man till slut ändå tvingas på den.

lars
Gäst
lars

Min dator står och tuggar i en minut vid inloggningen. Sen startar den som vanligt .
Då får man avinstallera det då?
Kommer det inte tillbaka när man valt att få uppdateringar automatiskt?

broken
Gäst
broken

Orsaken jag stängt av uppgraderingar. Hänt några gånger datorn varit lite instabil efter uppdateringar som tar par dagar innan det löses själv.

Var skönt att ha pro, men nu kan man lika gärna köra home. Förstört pro totalt nu.

M Henri Day
Medlem
M Henri Day

Då uppdateringen släpptes den 2/8, uppdaterade jag Windows 10 Pro från version 1511 till version 1607 på en maskin med en Samsung 950 Pro 512GB M.2-kort, som användas för lagring av program, medan övriga filer – dokument, bilder, osv – lagras på en 3TB hårddisk. Fick ominstallera några program, som t ex, Classic Shell, men något problem med att burken låser sig och måste startas om manuellt har jag inte haft. (Jag måste ekänna att jag föredra ett Linux-OS och således inte använda denna burk som huvuddator, men det används tillräckligt för att ett sådant bekymmer skulle har upptäkts….)

Henri