Microsoft har varit försiktiga med att uppdatera datorer till Windows 10 1903. Nu startas dock en ny fas som ska använda AI-teknik för att prioritera datorer med gamla operativsystem och pålitliga konfigurationer.

De senaste 12 månaderna har varit turbulenta för Windows 10. Flera stora problem tvingade Microsoft att stoppa och försena höstens Windows 10 1809-uppdatering. Det har gjort att uppdateringen aldrig skickades ut till en stor andel användare. Enligt analysföretaget AdDuplex använder fortfarande 58 procent av Windows 10-datorer den gamla 1803-uppdateringen från våren 2018. Nu vill Microsoft ta användare av 1803 direkt till den senaste versionen. I går påbörjades en ny automatisk uppdateringsprocess som sägs fokusera specifikt på användare av 1803. Syftet är att få den ganska stora användarbasen av 1803 till det nya operativsystemet innan den gamla versionen förlorar officiellt stöd i november 2019.

”AI” för 1903-uppdateringar

Microsoft säger att de nya automatiska uppdateringarna ska skickas ut med hjälp av nya ”AI”-algoritmer. Den nya processen ska se till att datorer som anses ha störst sannolikhet att kunna uppdatera utan problem får högst prioritet.

Mycket pekar på att den nya 1903-uppdateringen, även kallad Windows 10 May Update, är betydligt mer stabil än höstens version. Microsoft har ändå tagit det försiktigt med lanseringen. Vid slutet av juni hade bara drygt sex procent av Windows 10-datorer uppdaterats till den senaste versionen, enligt Adduplex.

Windows 10-versioners marknadsandelar, enligt Adduplex.

Windows 10 1903 innehåller en lång rad förändringar och förbättringar. Det finns till exempel förbättrade skydd mot Spectre-attacker som ska öka CPU-prestanda, det finns ett nytt ljust skrivbordstema och en bättre sökmotor från startmenyn. I sin text om den nya utrullningen påpekar Microsoft också att användare av både Windows 10 Home och Pro med 1903 kan skjuta fram uppdateringar i upp till 35 dagar. Vi har skrivit en artikel om den nya funktionen här:

Så pausar du uppdateringar i Windows 10

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid