Även om Wifi och trådlös kommunikation är bättre än någonsin finns det både begränsningar och problem med den radiobaserade tekniken. En av tydligaste är risken för överbelastning när allt fler enheter och användare ska koppla upp sig mot näten. Ett problem som forskare i Oregon nu säger sig ha löst med hjälp av infrarött ljus.

Forskare på Oregon State University har presenterat en ny teknik man kallar Wifo som med hjälp av LED-teknik ska kunna öka bandbredden i Wifi-nät upp till 10 gånger. Forskarlaget menar att man ska kunna integrera Wifo-tekniken i befintliga Wifi-system för att tackla de växande problem vi ser med bandbreddsproblem på platser med mycket människor och många uppkopplade enheter, exempelvis flygplatser och caféer.

Wifo använder sig av LED:s för att med infrarött ljus sända data med höga hastigheter i öppna områden. En lösning som blivit allt mer gångbar efter nya framsteg inom LED-teknik där man nu snabbare kan modulera LED-ljus och på så sätt skapa bättre förutsättningar för dataöverföringar med optisk teknik.

Viktigt för att Wifo ska få genomslag på marknaden är också att tillverkningskostnaderna för komponenterna som används är låga samt att tekniken går att baka in i nuvarande Wifi-system. Tanken är främst att använda Wifo som en hybridlösning där systemet intelligent kan växla mellan radiobaserade Wifi-signaler och optiska Wifo-signaler beroende på belastning och sikt. LED-systemet kommer att installeras i taket på byggnader där Wifo ska användas och ska leverera hastigheter på upp till 100 megabit per sekund.

50-100 megabit per sekund till varje enhet med Wifo

Medan 100 megabit per sekund inte låter särskilt imponerande mot dagens teoretiska Wifi-hastigheter är det sällan man kommer över 5-10 megabit per sekund i publika Wifi-nät, i vissa fall är de till och med obrukbara på grund av det höga antalet uppkopplade enheter. Med Wifo lovar forskarna från OSU att varje uppkopplad enhet ska kunna få en uppkoppling på mellan 50-100 megabit per sekund.

Tekniken ska även ha potential för hemmet där allt fler enhetet väntas erbjuda en stabil nätverksuppkoppling i trånga radiofrekvensband. Mottagare som gör det möjligt för enheter att ta emot de optiska datasignalerna kan integreras direkt i datorer eller telefoner eller kopplas in genom en USB-port. Priset på de fotodioder som används i mottagarkretsarna ska ligga på under 9 kronor stycket och borga för låga produktionskostnader.

I vanlig ordning finns det inga klara besked om när Wifo kan hitta ut på marknaden och i produkter men att optiska dataöverföringar hör till framtiden verkar det inte vara något tvivel om.

Källa: OSU

Relaterade artiklar:

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
RK Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
RK
Gäst
RK

Att dioderna för mottagning kostar under en dollar är inte nödvändigtvis detsamma som att det är billigt även om det låter så när man hör det som konsument. För det första lär det behövas kringkomponenter som ökar priset på totallösningen och dessutom är det många som ska ha sin del av kakan på vägen från tillverkning till konsument och 1-2 dollar i extra BOM-kostnad kan mycket väl resultera i ett påslag på flera hundra kronor ut till kund. Kanske är det värt det för många, men knappast lika prisvärt som det låter när man säger att den centrala komponenten kostar… Läs hela »