Nästa stora steg framåt i hastigheter och funktioner för Wifi kommer med lanseringen av 802.11ax som lanseras under 2019, dock kommer standarden enkelt benämnas som Wi-Fi 6 då organisationen Wi-Fi Alliance har ett nytt, förenklat namnschema.

Att hänga med i svängarna när det kommer till namngivningen av olika Wifi-standarder är inte det lättaste i världen. Detta kommer dock att bli betydligt lättare framöver då organisationen Wi-Fi Alliance valt att omarbeta schemat för namngivningar av standarder för tekniker.

I skrivande stund är det standarden 802.11ac som är den senaste och snabbaste. Nästa år är det dags för 802.11ax, i samma veva kommer kommer det nya namnschemat att träda i kraft och den kommande standarden kommer att benämnas som Wi-Fi 6. Ett namn enklare att hålla i minnet då namnschemat nu omarbetats för att ge en mindre komplicerad överblick av vilken teknikstandard som olika enheter har stöd för.

Wi-Fi

Det är inte bara den kommande generationen som får ett nytt namn. Även nuvarande 802.11ac kommer att döpas om till Wi-Fi 5. Dess föregångare 802.11n får i sin tur namnet Wi-Fi 4.

Organisationens överhuvud Edgar Figueroa förklarar att användare har under två årtionden fått leva med tekniska namnscheman som inte nödvändigtvis varit logiska för gemena man när det kommit till att lista ut vilken Wifi-generation ens enheter haft stöd för.

Den kommande standarden kommer bland annat med utökat datakapacitet och lägre strömkonsumtion. Något som organisationen menar ska kunna gynna allt från smartphones till IoT-enheter och smarta hem-produkter.

Tillverkare för nätverkslösningar som Qualcomm, Broadcom och Intel har enligt Hexus alla haft en positiv inställning till det nya namnschemat.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid