Apple är fortfarande störst på surfplattsmarknaden, men Google Android-baserade med partners har börjat bli ett mer tilltalande alternativ för konsumenter. Men så kallade Whitebox-surfplattor fortsätter att vara en törn i ryggen för PC-tillverkarna på den konkurrenskraftiga marknaden.

Älska eller hata dem, så är surfplattor onekligen en trend som är här för att stanna och de flesta PC-tillverkarna har minst en egen variant att bjuda på. Förutom Apple iPad med sitt stängda ekosystem iOS, så är det Google Android som gäller och där är konkurrensen stenhård.

PC-tillverkarna har inte bara sina jämlikar att konkurrera mot, utan även mindre företag eller så kallade Whitebox-tillverkare i Kina. Whitebox-surfplattorna är inte fullmatade med funktioner och höga specifikationer alla gånger, men kommer däremot med ett väldigt lågt pris – ner mot 75 dollar för en surfplatta med Android 2.x. Bland annat den stora återförsäljaren Wal-Mart i USA, har utannonserat 23 surfplattor varav 14 kommer ifrån Whitebox-tillverkare i sitt reklamblad för julhelgen.

Med källkoden på Android 3.x (Honeycomb) och Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) ute i det fria har vi troligen ännu mer attraktika Whitebox-surfplattor på ingång de kommande månaderna.

Vad som händer är att PC-tillverkarna som kommer med sina dyrare surfplattor, helt enkelt inte kan konkurrera med Whitebox-tillverkarna i pris. Det har därför börjat cirkulera rykten om att flera ska dra sig ur marknaden temporärt, i väntan på Microsofts nya operativsystem Windows 8, med det nya Metro-gränssnittet speciellt framtaget för touchskärmar.

Medan höga specifikationer tillsammans med hög funktionalitet är någonting många söker, så finns även marknaden för kvalitativa surfplattor i de lägre prisklasserna. Har NordicHardwares läsare erfarenhet av en av de billigare surfplattorna det talas om i nyheten?

Källa: Digitimes

Relaterad nyhet:

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
mcnaldoctrl Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ctrl
Gäst
ctrl

Största problemet med dessa billiga enheter är väl inte direkt prestandan, utan att skärmen många ggr är undermålig. framförallt brukar dessa billiga enheter ha resestiv skärm det jag sett. Men som alltid så får man ju vad man betalar för. Problemet är väl att folk inte inser detta och därför tror alla android enheter är långsamma och av dålig kvalitet.

Köpte mig en ZTE Blade telefon och var väl medveten av att den var långsam. Men efteråt när telefonen blev poppis bland svenssons hör man bara klagomål på prestandan och att den inte är lika bra som en Iphone t.ex. *facepalm*

Mikael
Medlem
Mikael

@ctrl:

Det är lite som med netbooks (före Brazos). Ser det ut som en laptop, förväntar sig folk att det presterar som en laptop.