Western digital har nu meddelat att man är först på marknaden med att skeppa mekaniska 3,5-tums hårddiskar med hela 10 terabyte lagringskapacitet. Företaget avslöjar i ett pressmeddelande att deras HGST Ultrastar He10 HDD som presenterades i somras nu ska vara på väg ut till kunder och det med helium mellan lagringsskivorna.

HGST Ultrastar He10 HDD är en hårddisk främst riktad mot server- och företagsmarknaden där lagring per krona och centimeter är det viktigaste. Hårddisken är den första som skeppas med en kapacitet på 10 terabyte och WD har fått använda flera knep för att nå denna milstolpe i lagringskapacitet. Främst är det faktum att man fyller hårddiskarna med helium istället för luft, vilket gör det möjligt att nå en högre lagringsdensitet och således öka lagringskapaciteten i hårddisken. HGST Ultrastar He10 HDD har 25 procent högre kapacitet än sin föregångare och använder 56 procent mindre watt/terabyte än traditionellt luftfyllda hårddiskar.

”We were the first to recognize the benefits of Helium and have pushed the boundaries while others are scrambling to catch up. The Ultrastar He10 represents the third generation of our HelioSeal line. It redefines enterprise capacity HDDs, showing the industry where storage devices need to go, to stay in front of the future that data growth is hurtling towards.”

En av WD:s kunder är streamingföretaget Netflix som redan planerar att flytta över stora delar av sitt material på HGST:s nya 10-terabytes hårddiskar för att effektivisera lagringssystemet som huserar företagets stora mängder film och TV-serier.

Läs även: HGST lanserar världens rymligaste hårddisk – når 10TB med helium

HGST är ett varumärke som härstammar från Hitachi men som Western Digital förvärvade i mars 2012 och den första heliumfyllda hårddisken i företagets HelioSeal-familj introducerades i november 2013 med en kapacitet på 6 terabyte. Toppmodellen på konsumentmarknaden idag erbjuder 8 terabyte lagringskapacitet och kostar runt 7 000 kronor inklusive moms. Prislappen på HGST Ultrastar He10 HDD är ännu ej fastställd.

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
S0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Äntligen händer det lite med HDD utvecklingen. 🙂
Det har gått fasligt långsamt dom senaste åren sedan forskarna stött på allt fler barriärer med nuvarande teknik. Från mitten på 90-talet till början av milleniet så gick det dock i en rasande fart och var antagligen den sektorn inom datorbranschen där det hände mest.
Från 10MB i en vanlig svindyr konsumentdisk i slutet på 80-talet till hisnande 200GB redan år 2002 – detta på kanske bara 12-14 år nånting.