Small preview image

Under ett pressmöte i veckan fick vi möjligheten att ställa lite frågor till hårddisktillverkaren Western Digital och givetvis ledde vi in ämnet på solid-state-enheter och även det nya lagringsgränssnittet SATA 6Gb/s. WD som tidigare i år köpte upp solid-state-tillverkaren SiliconSystems är redan aktiv på SSD-marknaden, men än så länge endast för företag och inte för vanliga konsumenter. Tyvärr väntas man inte ändra på detta förrän solid-state-marknaden når större säljvolymer.



Just detta var något man återkom till flera gånger, att WD inte ger sig in på marknader där det inte finns några försäljningsvolymer att tala om. Man avvaktar tills marknaden blivit stor nog, i WDs mått, innan man ger sig in på allvar.


Då man valt att avvakta med sin lansering av konsumentinriktade SSD-enheter är det förståligt att man inte har några långt gångna planer för SATA 6Gb/sstandarden. Man hänvisade till de mediokra resultat som nyligen visats upp av SATA 6Gb/s gränssnittet i vanliga HDD-produkter, där det allt annat än imponerat.



WD verkar inte tycka att SATA 6Gb/s är något att bry sig om i dagsläget och även om detta ju faktiskt beror mer på hårddisktekniken än själva gränssnittet är slutsatsen ganska enkel, så länge man inte ger sig in på SSD-marknaden finns det ingen vits med SATA 6Gb/s.


WD verkar med andra ord ta det ganska kallt och även om vi har förståelse för företagets argument är frågan om man inte borde i alla fall testa på konsumentmarknaden tidigare än vad man tänkt. Vi förmodar att inget är satt i sten riktigt ännu, men det kan ofta även vara bra att visa framfötterna även på mindre, men lovande, marknaden. Samtidigt som vi vet att man lägger både tid och resurser på just att utveckla sin solid-state-teknik.


I dagsläget är annars WD den hårddisktillverkare som går starkast på marknaden något man visade med sina senaste rekordsiffror ur sin tredje kvartalsrapport.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid