En grupp säkerhetsforskare har nu detaljerat ett nyligen hittat säkerhetshål i mediaspelaren VLC och den som ännu inte har uppdaterat till den nyaste versionen av mediaspelaren uppmanas göra så snarast.

Mediaspelaren VLC har blivit ett namn många känner igen tack vare sin förmåga att spela upp en imponerande mängd olika kodekar och även delvis korrupta eller ofullständiga filer i vissa fall. Det har dock visat sig att inte allt är frid och fröjd när det kommer till mediaspelaren. Åtminstone inte för använder som ännu inte uppdaterat till en av de allra senaste versionerna.

Säkerhetsforskare hos Pen Test Partners har nyligen offentliggjort ett säkerhetshål i VLC som kan låta illasinnade att inte bara krascha datorsystem. Säkerhetshålet kan även ge förövare möjlighet att ta kontroll över offrets dator via infekterade .avi eller .mkv-filer.

Dessa infekterade filer kan cirkulera på fildelningssajter för att sedan ge förövaren tillgång till offrets dator med samma rättigheter som det inloggade användarkontot på datorn när en av dessa filer sparats hem och sedan körts i VLC.

Lyckligtvis är detta ett problem VideoLAN åtgärdat i de senaste versionerna av mediaspelaren. Den som i dagsläget använder sig av programmet men en version äldre än 3.0.7 rekommenderas att uppdatera till den senaste versionen så fort som möjligt. Den senaste versionen finns tillgänglig via VideoLANs hemsida.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Xelfeir Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Xelfeir
Gäst
Xelfeir

Tack för varningen ! Ska uppdatera asap