Till det yttre skiljer sig inte olika exemplar av Apples nya Iphone 6S särskilt mycket från varandra. Innanför skalet kan det dock finnas en processor tillverkade av antingen Samsung eller TSMC. Olika Apple A9-processorer är byggda med olika tillverkningstekniker och är olika energieffektiva vilket ger vissa Iphone 6S-användare sämre batteritid än andra.

Rykten har florerat om att det kan finnas prestandaskillnader mellan olika exemplar av Iphone 6S. Sajter som har plockat isär den nya modellen har upptäckt att Apples smartphone använder sig av ett av två olika processorer. Båda kallas Apple A9 och har samma grundläggande komponenter innaför sina svarta skal men är tillverkade med två olika tekniker. Den ena processorn är tillverkad av TSMC och den andra av Samsung.

Testad i verkligheten

TSMC tillverkar Apple A9-processorer med en 16 nanometer tillverkningsprocess. Detta betyder att processorn från TSMC är lite större än Samsungs processor som är baserad på en 14 nanometer process. Enligt flera tester har inte de olika tillverkningsteknikerna någon större inverkan på de två processorernas beräkningskraft men de har betydelse för olika telefoners batteritid.

Enligt en video från en Youtube-kanal av Jonathan Morrison drar den Samsung-tillverkade processorn mer ström än den TSMC-tillverkade varianten. För att bevisa detta spelade videoskaparen in en 30 minuter lång timelapse-video med de två olika Iphone 6S-modellerna och jämförde de bådas batterinivå när testen var färdigt. Resultatet var att Samsung-modellen drog mer ström och landade på en batterinivå på 84 procent medan TSMC-modellen stannade på 89 procent.

Större skillnad i syntetiskt test

Ännu en Youtube-skapare, Austin Evans, har genomfört ett liknande batteritest. Istället för att testa telefonerna i vardagliga situationer testade dock Austin Evans telefonerna med testmjukvaran Geekbench, samma mjukvara som bland annat används för att testa batteritider i Svenska smartphoneguiden. Testet kördes med de två olika modellerna av Iphone 6S och stoppades när de båda nådde 50 procent batterinivå. Samsung-modellen nådde 50 procent efter 1 timma och 44 minuter och TSMC-modellen efter 2 timmar och 34 minuter. Resultaten skiljer sig alltså mycket från varandra, vilket visar att den Samsung-tillverkade processorn är mer energikrävande än den TSMC-tillverkade modellen.

Det verkar finnas stora skillnader mellan de två processorerna. Hur stor skillnad de olika versionerna kan tänkas ge för vanliga konsumenter vid vardaglig användning beror med hög sannolikhet på vilka typer av saker som telefonen används till. Med tanke på resultaten verkar det som om mer krävande applikationer ger större skillnader mellan olika enheter och att skillnaderna i andra vardagliga applikationer är mätbara men inte nödvändigtvis särskilt stora.

App kan avslöja processortillverkare

Nordichardware har inte kunnat verifiera testresultaten men med flera källor som pekar på samma sak ser det ut som om det finns en betydande skillnad när det gäller batteritid mellan de två olika versionerna av Iphone 6S. Konsumenter som har köpt ett exemplar av telefonen har möjlighet att kontrollera vilken processor de har i sin telefon genom att kolla upp dess modellnummer.

Med en app kallad Lirum Device Info kan användare se om de har en N71AP eller N66AP, som använder Samsungs processor, eller en N71MAP eller N66MAP, som använder en TSMC-processor. Det går bara att kontrollera vilken processor som en viss telefon använder genom en app, vilket betyder att det inte går att kontrollera det innan telefonens kartong öppnas eller på något annat sätt hos återförsäljaren.

Källa: Youtube, Youtube (2)

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
MoNsTeRS0urcerr0RMorkuljoeosc Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Boris-
Medlem
-Boris-

”Olika Apple A9-processorer från Samsung och TSMC ger sämre batteritid i vissa Iphones” Så både TSMC och Samsung ger sämre batteritid än vad? Vad är referenskretsen som ger bättre batteritid än de olika processorerna från TSMC och Samsung?Nu kanske någon vill säga att det är ”vissa iPhones” men det står ordagrant att det är både TSMC och Samsung som gör de olika processorerna som ger sämre batteritid. Alltså fortfarande ett syftningsfel. Ni skriver konstigheter i mer eller mindre varje artikel, men redan i rubriken? Snälla… Allt är så amatörmässigt här. Går man in på http://www.nordichardware.com så är senaste nyheten från… Läs hela »

Medlem
Json_81

Nu har jag inte lusläst vad som testat men två av dem jag har sett är ju extremt oseriöst utförda.
I ena så saknas sim-kort i ena telefonen, och det som visas här med att köra 30 min video och kolla batteristapeln kan ju vara ren slump.
Får hoppas någon gör ett vettigt test med ett antal av varje sort så man kan få klarhet i vad som gäller.

joeosc
Gäst
joeosc

Tack för era kommentarer! Angående rubriken kan jag förstå hur den kan misstolkas och jag har därför ändrat den för att ingen ska missförstå något. Jag ber om ursäkt för detta misstag. Tack för påpekandet! När det gäller de tester som har genomförts och som tas upp i artikeln är det fullt möjligt att de inte är 100 procent korrekta och vetenskapliga. Av den anledningen påpekar vi i artikeln att vi inte kan verifiera testernas giltlighet. Med det sagt är det många pålitliga källor som pekar i samma riktning, vilket är förklaringen till att vi bestämde oss för att skriva… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Läste om detta på en koreansk site tidigare men där testade de även två telefoner med N66AP och körde GeekBench batteriet och fick enorma skillnader, över en timme. Vid lite googlande så hittade jag flera som hade funnit samma sak.

Sitter på telefonen nu så jag har inte länkar här men imorgon vid 11 tiden så är jag tillbaka vid min dator, ska försöka komma ihåg att lägga upp länkarna.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Det är en ganska otäckt stor skillnad, och där det märks som mest är väl antagligen just i dom scenariorna där man vill pressa hårdvaran till max. Tex spel.
Riktigt trist när man betalar för en hiskeligt snabb mobilprocessor och den just tappar så mycket batteritid för just dom tungdrivna lasterna som låg till grund för köpet.

MoNsTeR
Gäst
MoNsTeR

Enligt Tomshardwares test som gjordes för några dagar sedan är det i stället Samsungs A9 krets som drar minst ström.

”Based on the results of our testing, it’s clear that both versions of Apple’s A9 SoC deliver the same level of performance, but Samsung’s 14nm FinFET process appears to offer slightly better power efficiency”

http://www.tomshardware.com/news/iphone-6s-a9-samsung-vs-tsmc,30306.html