Någonting som länge stått på menyn bland entusiaster är möjligheten att kunna koppla ett diskret grafikkort ihop med sin bärbara dator vid behov. ViDock har länge haft sådana lösningar ute som använt sig av ExpressCard-standarden som alltmera börjar försvinna speciellt från ultratunna datorer. Nu ska man arbeta på en lösning med Intels nya gränssnitt Thunderbolt.

Möjligheten att kunna köpa en bärbara med ett grafikkort man kan koppla in endast vid behov är någonting som efterfrågats länge bland många användare. Flera företag har gjort försök att leverera men problemet har alltid varit att man använt en proprietär standard och sedan struntat i att uppdatera sitt utbud plug’n’play-grafikkort. ViDock ser ut att ha en lösning på detta ihop med Intel Thunderbolt.

Idag ser vi bara att Apple nyttjar Thunderbolt i sin Mac-datorer, och för den är det nästan bara Apple som har enheter och tillbehör som nyttjar Thunderbolt. Men det här ska ändras under nästa år när även andra tillverkare ska få ta del av den nya standarden och då ser ViDocks lösning helt plötsligt väldigt intressant ut. Man har inte bara grafikkort i tankarna utan alla möjliga enheter.

Imagine using your thin and light laptop PC during the day on the job, at school, or at the local café then arriving home, or dorm room, plugging it into your ViDock and firing up your latest PC game on a large format monitor. Just plug in one cable into your laptop PC and you instantly have a powerful 3D workstation with a big display, a big keyboard and your pointing device of choice. You are ready for gaming, video transcoding, photoshop, 3D design, watching full 1080p HD movies, and more!

ViDock_koncept

Konceptbild på hur man kan tänkas vilja använda ViDock, dockningsstation för en bärbar?

Förutom att kunna ge extra grafikprestanda vid behov, är det även en dockningsstation där man bara kopplar in en sladd (i det här fallet Thunderbolt) för att få allt att fungera. ViDock levereras helt utan grafikkort, så det är helt upp till dig som konsument att köpa till ett valfritt och stoppa i. Det finns då tre olika versioner att välja på ViDock 3, ViDock 4 och ViDock 4 Plus som stödjer grafikkort på upp till 240mm och 75W, 316mm och 150W respektive 316mm 225W.

ViDock_9800GT

Med tanke på att ViDock stödjer så pass strömhungriga grafikkort kommer den med avancerade strömsparfunktioner. Kontrollerkretsen läser av vilket läge den bärbara datorn ligger i och anpassar sig själv efter det, och stänger av sig själv när den inte används. Det ska även låta användarna slippa allt ”krångel” med on/off-knapp säger företaget. ViDock ska även komma ihåg vilka inställningar man senast använde, exempelvis skärmupplösning på den bärbara datorns skärm eller de externa skärmarna.

ViDock i dagens utförande kostar runt 1 800 till 2 500 kr efter moms (i det här fallet skatt/tullavgift då de bara kan beställas från USA) och 130 till 230 kr beroende på modell i frakt. Vad deras kommande ViDock med Thunderbolt-standard kommer att kosta är ännu oklart.

Källa: MacRumors

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
DecrypheJacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Hans
Medlem
Hans

Thunderbolt-chassin för PCI-Express finns redan och har redan använts för eGPU-er. Se här: http://www.sonnettech.com/product/thunderbolt/index.html

Själv har jag den här lösningen till min ThinkPad X201 (har ännu inte installerat, kom precis hem från semester, men det funkade perfekt med en kompis Dell D820, X201 är kinkigare): http://www.hwtools.net/adapter/PE4H.html

PCIe x1 (min lösning) levererar ungefär 50 – 80% av graffets maximala prestanda beroende på applikation/spel.

Hans
Medlem
Hans

[quote name=”smartidiot89″]ViDock ser ut att erbjuda allt i ett paket (och ett pris) vilket jag personligen tycker är mer intressant än någon annat lösning där jag måste lägga pussel och köpa flera olika komponenter.[/quote]
Visst är det så, att det är värt en hel del, men för min del är det än så länge inte mera än en leksak. Drivrutinssupport är lite si sådär än så länge, men under Windows 7 fungerar det ganska hyfsat med min lösning (plug-and-play, men man måste använda ”remove hardware safely” för att dra ur det igen), OSX kan det så vitt jag vet inte alls.