MSI menar sig ha botemedlet mot ryckta kablar och snubbelolyckor i VR: en hel speldator instuvad i en VR-ryggsäck. Vi tar en första provtur av MSI VR One.

Modern VR utvecklas just nu på två fronter. Dels i helt trådlös form till mobiltelefoner, och dels i stationär form till PC och spelkonsoler. På PC-sidan kan VR-spelare idag åtnjuta både vassare grafik och mer avancerade sensorer än vad som finns till de mobila alternativen, men inte helt utan kompromisser. VR-lösningar som HTC Vive är fortfarande förhållandevis stora och klumpiga. När du spelar är du fortfarande bunden till din dator med en lång och otymplig kabel.

MSI VR One slopar strömkabeln

Det finns två sätt att tackla det problemet. Antingen behöver signalen mellan dator och VR-headset överföras trådlöst. Eller så får du helt enkelt bära med dig beräkningskraften tillsammans med dina VR-glasögonen. Den första lösningen ligger fortfarande en bit bort för att vara praktiskt. Vilket för tillfället bara lämnar alternativ nummer två öppet. Och det är just en sådan lösning MSI vill erbjuda med VR One – en hel dator du bär med dig på ryggen.

Vi fick ett smakprov på den här lösningen redan på Computex i början av juni, men produkten vi nu har fått testa på kontoret är betydligt närmare en färdig konsumentprodukt. Prototypen på mässgolvet var i princip en skidväska med instuvade datorkomponenter. Den skarpa utgåvan har däremot ett betydligt mer slimmat och finslipat format. MSI kom på besök på kontoret med den senaste utgåvan i bagaget, så vi passade givetvis på att göra ett snabbtest.

Förutom att vara plattare än prototypen har den skarpa versionen av VR One även ett förbättrat värmehanteringssystem. All ventilation går via väskans sidor och baksida, och datorn har distanser mot ryggen så att värmen du ska slippa ha det varma chassit direkt mot kroppen.

Jetpack med kraftfulla komponenter

Innanför det svarta plastskalet, som för tankarna till en jetpack, finns det kraftfulla komponenter. MSI satsar på Intels Core i7-processorer, ett Geforce GTX 1070 grafikkort samt två batteripack som kan bytas ut under spelandets gång.

De minuter vi har chansen att testa MSI VR One ger en klart ökad känsla av frihet. Vikten på 3,6 kilo är inte mycket att orda om när datorn sitter på ryggen med axelband. Hur det skulle kännas efter ett par timmars spelande är dock en svårare fråga att svara på i dagsläget.

MSI VR One är kortfattat ett steg i rätt riktning för den som vill åt en friare VR-inlvelse med PC-prestanda. Det är genuint skönt att slippa strömkabeln på golvet och datorn är betydligt lättare att bära med sig. Det krävs samtidigt att MSI hittar en vettig snabbladdningslösning för datorn innan konceptet känns helt vettigt. Även en kortare adapterkabel mellan HTC Vive och datorn hade varit att föredra. Båda delarna säger sig MSI titta närmare på för att lösa på bästa sätt.

Prislappen för MSI VR One kommer att landa på runt 25 000 kronor för modellen med Core i7-processor och GTX 1070-grafikkort. I paritet med motsvarande bärbara gamingdator, men med kabelfri VR istället för skärm.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Gustav Gager Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gustav Gager
Admin

Ghostbusters?