Small preview image

För ett tag sedan publicerade TechPowerUp! en artikel där man undersökte en avvikelse som dykt upp under tester av GeForce 9600GT. På något sätt använde sig kortet och drivrutinerna av en 25MHz kristall, men kortet har ingen fysisk 25MHz kristall, endast en 27MHz. När man grävde djupare hittade man en intressant koppling mellan prestandan och PCIe-frekvensen. De skalade nämligen linjärt, men av någon anledning rapporterades inte detta till användaren genom en högre GPU-klockfrekvens. Vilket gav kortet en ”hemlig” prestandaboost.



Expreview beslutade sig för att göra en uppföljning där man undersökt hur prestandan skalar med PCIe-frekvensen och om ändring av GPU-frekvensen skalar på samma sätt. Resultaten är ganska intressanta och gör bara mysteriet ännu mera svårlöst.


Genom att ändra PCIe-frekvensen får man en linjär skalning av multitextur prestanda i 3DMark06. Ändring av GPU-klockfrekvensen gav inte samma resultat. Istället gav varje 3 procentig klockfrekvensökning en prestandaökning. Precis som ett vanligt NVIDIA-kort skulle uppföra sig.


Detta får oss att undra exakt vad PCIe-frekvensen gör, eftersom det inte har denna effekt hos något annat kort, endast hos GeForce 9600GT. Helt klart blir det inte samma effekt att ändra GPU-klockfrekvensensom att ändra PCIe-frekvensen men när man överklockar på rätt sätt uppför sig kortet som vilket annat som helst.


NVIDIAs officiella uttalande säger att kortet använder sig av en 25MHz kristall, som helt enkelt inte går att hitta någonstans på kretskortet. PCIe-frekvensen delat med 4 ger dig frekvensen på kortets kristall, men det finns fortfarande detaljer som saknas här.


:: Vidare tester på GeForce 9600GTs PCIe frekvensgåta

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments