Dagens smarta klockor är inte så spännande som man kan önska sig. Men prototypen Viband ger en spännande inblick i hur framtidens klockor kan bli.

Det är forskare på Carniege Mellon University som framställt Viband. En prototyp utvecklad runt en mycket kraftigare accelerometer än vad som finns i dagens smarta klockor.

Hos traditionella smarta klockor ser vi en samplingshastighet på cirka 100 Hertz (Hz). Hos Viband har detta skrämts upp till hela 4000 Hz. Något som gör denna prototyp mycket känsligare för att känna av rörelser.

Denna ökade exakthet i accelerometern kan sedan användas till att känna igen olika elverktyg baserat på typen av vibrationer dessa avger.

Prototypen kan även känna av vart du sätter ett finger på din arm. Den känner även av om du knäpper med fingrarna eller klappar händerna. Detta kan sedan användas för att kontrollera diverse andra enheter, till exempel en TV.

a_splash

Viband har en imponerande exakthet

Med den ökande samplingshastigheten hos accelerometern kan Viband blir väldigt användbar i många områden. I videon visas det till exempel hur man med hjälp av klockan kan stämma en gitarr. Eller hur man vispar ägg så att dom blir precis rätt.

Även om denna smarta klocka förmodligen aldrig lär komma ut på marknaden så är det ändå spännande. Genom att då fokusera på en snabbare accelerometer så har forskarna låst upp många nya användningsområden.

Med lite tur så uppmärksammar kanske någon etablerad tillverkare av smarta klockor detta projekt. Då kanske vi får se lite mer spännande nyheter när det är dags för nästa generations klockor.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid