Viasat blir första aktör att börja med TV-sändningar i ultrahd-upplösning. Nu bekräftar MTG att Viasat Ultra HD får en bitrate på runt 27 Mbps men stöd för HDR kommer att dröja.

Viasat Ultra HD gör premiär idag den 5:e augusti och blir därmed den första TV-kanalen i norden som sänder i 4K-upplösning med 3 840 x 2 160 pixlar. En milsvid skillnad i pixeldensitet mot de tidigare HD-sändningar som i svenska TV-nät antingen förlitat sig på 720p eller 1080i-upplösning.

I samtal med NordicHardware bekräftar MTG att Viasat Ultra HD kommer att sändas i 4K-upplösning med en bitrate på runt 27 megabit per sekund. Att jämföra med Viasats egna traditionella HD-sändningar som ligger på mellan 7-7,5 mbps. En ökning i bitrate som bör bidra till rejäla bildkvalitetsförbättringar på 4K-kompatibla TV-apparater.

Det kan också jämföras med runt 17-20 megabit per sekund för streamingtjänsten Netflixs 4K-material. Där Viasats digitala satellitsändningar har möjlighet att släppa på högre bandbredd än de flesta streamingtjänster. Huruvida Viasat bibehåller samma bitrate på sina fiberbaserade Ultrahd-sändningar i höst återstår att se.

HDR kommer först om några år

Medan Viasat Ultra HD har ett övertag i bitrate mot Netflix kommer streamingtjänsten fortfarande ha ett ess i skjortärmen – stöd för HDR. MTG meddelar att Viasat Ultra HD inte kommer att stödja HDR från start och troligtvis inte kommer detta inte att dyka upp förrän om några år. Det hela bottnar i bristen på spikade HDR-standarder och att det kommer krävas uppgraderingar i hela leverantörsledet, något som kommer att kräva tid. Man bekräftar dock att man även kommer att testa HDR när man får möjlighet och har det i sina framtidsplaner.

Viasat Ultra HD kommer att leverera sina första sändningar under fredagen med bland annat OS-invigningen från OS i Rio 2016 kl 01.55 inatt. Viasat Ultra HD kräver att man är parabolkund hos Viasat samt har en ultrahd-box och en ultrahd-kapabel TV. Kanalen ingår utan extra kostnad i Viasat Silver Sport samt Viasat Guld.

Att leva med OLED: Sorry, men storleken spelar verkligen roll

UltraHD-TV på Prisjakt.se
Rubrik

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Stödjer Samsungboxen Viasat kör med HDR? Och vi pratar väl HLG när de gäller tv-sändningar?