Något oväntat så har VIA sålt av S3 Graphics till mobiltillverkaren HTC. VIA köpte 2001 upp S3 Graphics men märket har sedan dess inte gått allt för bra. Vad exakt HTC kan tänkas vilja få ut av S3 Graphics är ännu oklart men det är inte långsökt att tro att de vill bygga en egen SoC där man använder sig av de patent och den intellektuella egendom från S3.

VIA och WTI som äger S3 ägs även av Cher Wang som är styrelseordförande för de båda bolagen och HTC:s styrelse har kommit överens om en affär som kommer kosta HTC 300 miljoner, där bolaget tar över S3:s produktportfölj men framförallt dess Intellektuella egendom. VIA räknar med ett ökat kapital på 115 miljoner efter att affären slås igenom.

Det stora mysteriet i det hela är inte att S3 Graphics blir sålt, utan att det är till HTC av alla. Vad företaget har för planer går endast spekulera i men den mest troliga är att de vill utveckla en egen SoC med tekniken man fått tillgång till. Framöver väntas grafiken i ARM-baserade SoC:s att mer likna de vi ser i våra stationära datorer så det är inte heller helt otroligt att man vill licensera ut S3 Graphics IP till andra aktörer så som Qualcomm i framtiden.

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
TempelSwedish Berserkthis Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Tråkigt för VIA de är i en riktigt pressad situation nu. Och sälja av det till en möjlig framtida konkurrent känns lite som en nödlösning? De har det kanske tufft med det finansiella. När Windows 8 släpps lär ju även alla med ARM lösningar börja kriga mer mot X86. Och om det blir som du skriver i artikeln kanske HTC börjar göra en egen ARM SoC med S3 grafik till sig själv och andra inom ARM. Och det kan ju inte vara bra för VIA i det långa loppet.

this
Medlem
this

Man undrar ju hur länge VIA kommer att överleva, när ARM kretsarna blir allt mer kraftfulla.

Tempel
Medlem
Tempel

Via blir uppköpta av nVidia?

this
Medlem
this

[quote name=”Tempel”]Via blir uppköpta av nVidia?[/quote]
Nja eftersom nVidia satsar hårt på ARM arkitekturen så känns det inte som att ett köp av Via är så intressant för dem längre.

Svensken
Medlem
Svensken

Cher Wang är co-founder av VIA Technologies och HTC. Dessutom äger hon WTI som nämns i nyheten. Hennes man Chen Wen-Chi är VIA Technologies CEO. För övrigt var Cher Wang far Wang Yung-ching enligt Forbes den näst rikaste i hela Taiwan enligt Wikipedia.

Och dessutom ska VIA Technologies få fortsätta att sälja S3 grafik om jag förstått det rätt men HTC licenserar ut det till dom. Så det verkar mest som att man bytat ägare för att få loss lite kapital till VIA Technologies.

this
Medlem
this

[quote name=”Swedish Berserk”]Cher Wang är co-founder av VIA Technologies och HTC. Hennes man Chen Wen-Chi är VIA Technologies CEO. För övrigt var Cher Wang far Wang Yung-ching enligt Forbes den näst rikaste i hela Taiwan enligt Wikipedia.

Och dessutom ska VIA Technologies få fortsätta att sälja S3 grafik om jag förstått det rätt men HTC licenserar ut det till dom. Så det verkar mest som att man bytat ägare för att få loss lite kapital till VIA Technologies.[/quote]
Skönt med lite fräsch info 🙂

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”this”][quote name=”Swedish Berserk”]Cher Wang är co-founder av VIA Technologies och HTC. Hennes man Chen Wen-Chi är VIA Technologies CEO. För övrigt var Cher Wang far Wang Yung-ching enligt Forbes den näst rikaste i hela Taiwan enligt Wikipedia.

Och dessutom ska VIA Technologies få fortsätta att sälja S3 grafik om jag förstått det rätt men HTC licenserar ut det till dom. Så det verkar mest som att man bytat ägare för att få loss lite kapital till VIA Technologies.[/quote]
Skönt med lite fräsch info :)[/quote]

Trevligt att det uppskattas! 🙂

Tempel
Medlem
Tempel

@SB Nice med lite inside info 😀 Då kan man nog sluta med spekulationen att nVidia köper VIA på ett tag iaf.