Nu har äntligen även VIA fått ut ett Athlon 64-chipset med stöd för AGP/PCI-lås. NVIDIA har redan aktiverat detta stöd i vissa nForce3 150-baserade moderkort och det nylanserade nForce3 250-chipset ska ha fullt stöd för AGP/PCI-lås.
Detta är A och O inom överklockning och VIA som länge varit långt framme prestandamässigt har tagit mycket kritik för det frånvarande AGP/PCI-låset. Nu lanserar man dock VIA K8T800 Pro som inte bara erbjuder AGP/PCI-lås men även en trimmad HyperTransport buss. HT-bussen mellan nord- och sydbryggan jobbar nu i 1 GHz (både upströms och nerströms). Detta kan jämföras med föregångaren K8T800 och NVIDIAs nForce3 250 som har en HT-buss i 800 MHz.
Denna HT-buss har dock ingen större inverkan på chipsets prestanda och i.o.m. Athlon 64-processorernas integrerade minneskontroller finns det få prestandaoptimeringar att göra i chipsetväg.
På Anandtech och Tomshardware har man testat det nya chipset i form av ett referenskort från VIA. Det faktum att referenskortet är ett Socket 940-kort och just ett referenskort gör att överklockningstesterna inte direkt säger så väldigt mycket.
På Anandtech.com lyckas man i alla fall maxa kortets FSB-inställningar (255 MHz) vilket också bevisar att AGP/PCI-låset fungerar.


Det ska bli mycket intressant att se kampen på entusiastmarknaden när nForce3 250 och VIA K8T800 Pro-kort börjar dyka upp i handeln. Båda korten ser ut att kunna bli väldigt kompetenta plattformar för överklockare där NVIDIAs adept redan visat framfötterna i tester på retailkort.


Här nedan finns länkar till recensionerna på K8T800 Pro-chipset:
Anandtech.com
Tomshardware.com

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid