I dagsläget är det enbart Intel som erbjuder moderkort med PCI Express stöd i deras Socket 775 plattform. I väntan på att övriga processor plattformar ska anamma stödet för PCI Express har nu VIA avslöjat en del intressanta detaljer kring deras satsning på PCIe.
Satsningen innebär moderkortchipset med stöd för inte bara vanlig PCIe utan även med dubbla PCIe x16 portar. Vilket för de insatta innebär stöd för dubbla PCIe grafikkort med NVIDIAs SLI-teknik.
Hittills har enbart Intel själva gett information om stöd för dubbla PCIe x16 portar på deras server/workstation chipset Tumwater. Då detta chipset med största sannolikhet inte kommer bli välanvänt på den vanliga konsumentmarkanden är informationen från VIA ännu mer intressant.


I en produktplan som skickats ut till tillverkare och partners till VIA finns information om bland annat VIA K8T890 Pro och VIA PT894 Pro som enligt specifikationerna båda har stöd för ”Dual PCI-Express”.
Det förstnämnda är avsett för AMD64 marknaden medan det sistnämnda är för Intels Pentium 4 plattform.


Även om chipseten kommer att erbjuda två PCIe x16 portar på ett och samma moderkort verkar det föga troligt att själva bandbredden är på x16 för båda portarna. VIA nämner inget om själva bandbredden på kanalerna men då inte ens Intel (En port är äkta x16 medan den andra enbart är x8) själva erbjuder två ”äkta” x16 portar är det ingen överraskning om man offrar något i bandbredd.


När vi kommer få se moderkort med dessa VIA-chipset på marknaden är ännu oklart men vi kommer garanterat att vänta otåligt på mer information kring ämnet. Speciellt i samband med NVIDIAs lansering av GeForce 6600 GT som ger stöd för SLI. 


Läs mer om VIAs nya chipset och den kommande sydbryggan VT8251 på Anandtech.com.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid