Headsetguiden gör plats för två vitt skilda headset: Turtle Beach senaste trådlösa skapelse Stealth 450, med god byggkvalitet och löstagbar mikrofon, samt Roccats nya surroundheadset Kave XTD Analog med tre stycken element i vardera kåpa.

Det är dags för ännu en uppdatering av Sveriges största headsetjämförelse, och det med nya headset från Turtle Beach och Roccat. För de som vill lära sig mer om headset, vad man ska tänka på som konsument och vilka modeller som är mest intressanta idag ska ni ta er vidare till Svenska Headsetguiden där nu även dessa headset finns representerade. Här nedan följer samtidigt en summering av vårt tillskott i guiden.

Turtle Beach Ear Force Stealth 450

Turtle Beach har sedan dess inträde i headsetguiden med Z Seven visat att de är en stark aktör på marknaden. Stealth 450 jobbar vidare med samma designmönster som dök upp med deras Z60. Temat är rött och svart, i sammanhanget av alla gaminginriktade produkter rätt så stilren. På vardera sida av kåporna lyser Turtle Beach logga svagt vitt när enheten är igång.

Stealth 450 har en mycket lättviktig konstruktion, detta tack vare av att hela headsetet är i plast. Men med det sagt så är det Turtle Beach vi pratar om, deras byggkvalitet har varit riktigt hög i samtliga av produkterna vi testat; det uppstår inget knakande eller sprakande om man vrider och vänder på dem. Med det sagt är priset ändå relativt högt jämfört med konkurrensen och tittar vi på Corsairs Void finner vi ändå metall palcerade vid de kritiska delarna. I övrigt består muffarna och huvudbandet av mikrofiber, där stoppningen i muffarna är något hård och ganska otillräcklig. Vilket är det allra största problemet med Stealth 450, tyvärr är komforten inte speciellt bra och det orsakas av att kåporna inte är tillräckligt djupa då dina öron i mer eller mindre alla fall ligger emot tyget på insidan.

turtle beach stealth 450 5

När det kommer till funktioner finns det bra med reglage, ungefär det man förväntar sig. Två reglage för att justgera volymen på ljudet och på sidtonen finns, samt två knappar för att stänga av och sätta på mikrofonen och enheten.

Ljudet, som trots allt är en av de viktigaste punkterna, gör att Stealth 450 gör riktigt bra ifrån sig – ljudet är tydligt och definierat, något basfokuserat men på ett smakfullt sätt. Vid vissa tillfällen kan diskanten bete sig något skarpt, men det är i undantagsfall. Mikrofonen är ganska bra, men hade behövt ett vindskydd då det lätt tar upp andning.

När det kommer till kritan når tyvärr inte riktigt Stealth 450 hela vägen fram till en utmärkelse, konkurrensen är hård och prislappen är något hög för att motivera ett köp. Det går att få tag i Logitech G933 för bara någon enstaka hundralapp mer, som ger en bättre helhetsupplvelse och framförallt bättre komfort.

turtle beach stealth 450 3

”Stealth 450 är ett par bra trådlösa hörlurar i en prisklass där det blir tufft att slåss. Ljudet är bra och detaljrikt och byggkvalitén är på samma höga Turtle Beach-nivå som vi är vana vid. Komforten är dock lidande på grund av kåporna som är ganska grunda, vilket leder till att öronen ligger och vilar direkt mot tyget. En bra prestation men som inte når riktigt hela vägen fram.” – Svenska Headset-guiden 2016-01-20

Lägstapris på prisjakt.se:  Product price

Roccat Kave XTD Analog

Roccats första modell i vår headsetguide lämnar ett väldigt blandat intryck; istället för den traditionella konfigurationen med ett element i vardera kåpa finns här istället tre stycken mindre element. Detta är gjort för att skapa större surroundeffekt, men hur det funkar i praktikten är lite tveksamt.

Först och främst ska vi gå igenom konstruktionen, Kave XTD består av plast med lite olika finish på, vissa delar är blanka och vissa har en matt yta. Detta bidrar till en lite lyxigare och mer stilren känsla. Materialet runt muffarna känns lite billigt men är fyllt med mjuk stoppning för ökad komfort. Huvudbandet är istället i tyg och hade mått bra av lite mer stoppning. Trots dessa nackdelarna är komforten bra tack vare en rätt låg vikt och djupa kåpor.

Kave XTD ansluts med fyra stycken 3,5-millimeterskontakter samt en USB, en kontakt för vart element-par samt mikrofon och ström till kontrollerenheten. På tal om kontrollenhet så tillåter denna dig att justera volymen individuellt för varje par element samt på en övergripande nivå. Det finns även ett reglage för att stänga av mikrofonen samt ett reglage för att växla mellan de inkluderade profilerna.

roccat kave xtd 4

Surroundheadset har ofta ett stort handikapp när det kommer till musik och andra stereokällor, då det endast är två element som får arbeta. Det gör att det är på gränsfall till jobbigt att sitta och lyssna på musik med Kave XTD, ljudet är både basfattigt samtidigt som diskanten är rätt skarp. Konfigurationen kommer mer till sin rätta vid filmtittande men framförallt vid spelande, då alla element får jobba. Resultatet är en något bättre precision men inte lika bra definition som med ett par stereolurar. Ingen av surroundmodellerna vi har testat från något företag har lyckats skapa något som är riktigt bra, det känns helt enkelt som att uppgiften att trycka in så pass många element i ett litet utrymme är på tok för svår. Mikrofonen är en annan punkt som är värd att ta upp: av någon anledning har Roccat valt en rundstrålande mikrofon som tar upp ljud från alla håll. Vi funderar nästan på om vi fått ett måndagsexemplar eller om det är såpass dåligt ljud, det låter instängt, avlägset, volymfattigt samtidigt som det skapar spoltjut.

Prislappen är vettig för ett par surroundlurar, men i klassen finns det stereolurar som presterar betydligt bättre, bland annat HyperX Cloud 2 och Corsair Void.

roccat kave xtd 2

”Roccats surroundheadset gör tyvärr endast bra ifrån sig vid spelande, då alla element får komma till sin rätta. I musik och filmtittande blir kombinationen mindre bra och där presterar det relativt dåligt. Mikrofonen är även den ingen höjdare och placerar sig bland de sämsta i vårt test. Byggkvalitén är dock bra och komforten är god tack vare låg vikt och bra stoppade muffar.” – Svenska Headset-guiden 2016-01-20

Lägstapris på prisjakt.se:  Product price

Marknadsanalys och uppdateringar i Svenska Headsetguiden

Det är relativt lugnt och stilla på headsetmarknaden, ett par nya modeller har släppts och visats från bland annat Creative, Speedlink och Kingston. 2016 blir ett spännande år för headset, vi kanske får se något headset som petar ner tronen för QH-1339 och HyperX Cloud. Den största händelsen värd att nämna i guiden är att CM Storm Sirus efter nästan tre år har slutat säljas i svenska butiker och tappar därmed sin utmärkelse som ett bra köp.

Läs mer i Svenska headsetguiden

Du kan läsa hela vårt test i detalj, komplett med mikrofonmätningar, prisjämförelser och specifikationer i Svenska headsetguiden. Här hittar du även tips och trix för dig som vill veta mer inför ditt headsetköp. Vill du ta dig direkt till headsetguidens sammanfattning och utmärkelser så hittar du det här.

Håll utkik på Nordichardware framöver efter ännu fler tester och uppdateringar!

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid