mamba banner

Razer utmanar den trådlösa marknaden med en ny variant av den klassiska trådlösa gamingmusen Mamba. Mamba 2015 bjuder på en lasersensor med stöd för en upplösning upp till 16 000 DPI och ställbara brytare. Nya Mamba är fullmatad med maxade specifikationer i trådlöst utförande, men lämnar rejäla hål i plånboken.

Razer lanserade nyligen en ny version av den klassiska modellen Mamba. Den nya Mamban finns i två utföranden, trådad och trådlös. I dagens test är det den trådlösa modellen vi kikar närmare på. Med högt pris och maxade specifikationer ska vi se ifall Mamba 2015 kan axla rollen som kungen av trådlösa möss.

Det här är en sammanfattande artikel baserad på en uppdatering i Svenska Musguiden – där hittar du vårt fullständiga test och närmare jämförelser med de bästa spelmössen och musmattorna på marknaden.

 razer mamba 1

Razer Mamba 2015
Anslutning Trådlös – Flätad USB-kabel
Antal knappar 9
Sensor Razer 5G – Phillips Twin-Eye
DPI/CPI Upp till 16 000 DPI
Polling rate Upp til 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek S/M (L)
Dimensioner 128 x 70 x 42,5 mm
Vikt 125 g
Drivrutiner/programvara Synapse
Lägsta pris på Prisjakt.se Product price

Form och design

Razers nya designspår i Mamba-serien skiljer sig mot tidigare versioner då den har en helt annan formfaktor jämfört med sina föregångare. Mamba 2015 går i mattsvart och har en mer klassisk design med en hög och sluttande rygg som gör musen anpassad för högerhänta användare och vi rekommenderar handstorlek small till medium för samtliga musgrepp på Mamba 2015. Den fungerar även för användare med större handstorlek om klo- eller fingergrepp tillämpas.

Likt Mamba TE så har också Mamba 2015 också en ny typ av design när det kommer till belysning. Tidigare har Razer endast använt sig bakgrundsbelysning vid scrollhjul och logotyp men på de nya Mamborna har de även valt att implementera kurvade LED-lister längs med musens sidor för att ge en mer stämningsfull effekt av belysningen. Så Mamba 2015 har ett bakgrundsbelyst scrollhjul och sidor som kan justeras i 16,8 miljoner olika nyanser.

Ställbara brytare

Det som får Mamba 2015 att sticka ut från mängden av trådlösa gamingmöss är de ställbara brytarna för höger- och vänster klick. De kan justeras med hjälp av det medföljande verktyget som är förvånandsvärt oergonomiskt men får jobbet gjort. Du kan alltså justera klickmotståndet i huvudknapparna mellan 45 gram upp till 95 gram vilket öppnar upp ör användare att laborera fram ett motstånd som passar just dem. Vi gillar detta skarpt och hoppas på att få se det i fler produkter framöver.

Prestanda och användande

När vi speltestar Razer Mamba 2015 så upplever samma känsla som med Mamba Tournament Edition. Den nya 5G-sensorn är galet kvick och responsiv och det tar ett tag innan vi vänjer oss med känslan. I grund och botten är den nya 5G-sensorn utvecklad på en Phillips Twin-Eye sensor och den har en typisk laserkänsla fast ännu rappare i sin respons och vi lyckas inte återskapa någon inbyggd acceleration eller avläsningsproblem vid hastiga rörelser.

Mamba 2015 glider fint på samtliga musmattor vi testat med men vi avråder från att använda musen på genomskinliga ytor så som glas. Den mattsvarta ytan i kombination med de gummibelagda sidorna ger Mamba 2015 ett riktigt bra grepp och den glider inte ur handen i första taget.

Scrollhjulet med sin knottriga gummering ger ett riktigt bra grepp och varje steg känns tydligt. Hjulet är även tiltbart vilket innebär att du kan klicka scrollhjulet åt höger och vänster vilket är en funktion som vi uppskattar och ger Mamba 2015 fler programmerbara klick.Razer utlovar en batteritid på upp till 20 timmar beroende på användande och inställningar och i våra tester så kan vi konstatera att det inte är några problem att spela i upp till 6 timmar på de högsta inställningarna innan det börjar vankas laddning. Det är förhållandevis lite jämfört med vad tillverkaren specificerar så glöm inte att docka Mamban efter användning, annars får man i värsta fall ansluta USB-kabeln direkt i musen för den fungerar lika bra med kabel som utan men man tappar givetvis den trådlösa friheten.

 razer mamba 6

”Mamba 2015 är rent prestandamässigt den bästa trådlösa gamingmusen som finns ute på markanden just nu och konstigt vore det nästan annars med tanke på priset. Med stöd för löjligt höga 16 000 DPI i upplösning som kan ställas i steg om en DPI och byggkvalitet av högsta klass så är Mamba 2015 inte bara en dyrgrip utan även en välkonstruerad sådan. Greppet är ruggigt bra och likaså kvalitetskänslan i alla knappar och scrollhjul.

Den nya sensorn som Razer kallar 5G bygger på en Phillips Twin-Eye-sensor som presterar utmärkt och har inga påtagliga spår av inbyggd acceleration, och de ställbara brytarna för vänster- och högerklick är nytänkande och välfungerande.

Men tyvärr så finner vi ett par punkter som håller tillbaka Mamba 2015 från att kamma hem någon utmärkelse i Svenska musguiden. Först och främst priset som är skyhögt men även designmissar som att dockningstation är alldeles för lätt vilket försvårar dockning och att inget ägnat någon tanke åt justeringverktyget för brytarna som är onödigt oergonomiskt.

När vi testar möss i den här prisklassen är det inte mycket som får fela för att den ska tappa möjligheten till en utmärkelse, så trots att Mamba 2015 är en riktigt grym gamingmus så väger skuggorna tungt och den når inte hela vägen fram.” – Svenska musguiden 2015-12-02

Cirkapris vid publiceringsdatum: 1 599 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se: Product price)

Marknadsanalys 2015-12-02
Som vi nämt tidigare så verkar priserna på gamingmöss genrellt stiga och det vore givetvis en naturlig faktor om kvalitén också gjorde det. Dock så ska du aldrig ta för givet att en dyr gamingmus är en bra gamingmus. Häng med i Svenska musguiden för de senaste uppdateringarna och testerna av marknadens nya möss för att veta vilken modell som passar just dig. Vi blickar framåt och hoppas på fler trådlösa alternativ under 2016. Kanske är det dags för någon tillverkare att lansera en trådlös gamingmus med IR-LED-sensor?

mus guidenMer information finns i musguiden
I Svenska musguiden kan du läsa det fullständiga testet av Razer Mamba 2015 tillsammans med marknadens hetaste möss och musmattor. Där jämför vi form, prestanda och pris mellan dagens intressanta modeller för att hjälpa dig som läsare när det är dags att inhandla ny mus.

 

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid