pebble_time_banner

En av marknadens mest populära smarta klockor har i år fått sin största uppdatering hittills, Pebble Time, med en ny design, uppfräschad hårdvara och en ny färgskärm. Vi har testat det senaste flaggskeppet från gräsrotsfinansierade Pebble.

Första generationens Pebble har varit en drivande kraft i att få konsumenter mer intresserade av kroppsburen teknik, och som konsekvens har både Pebble och Pebble Steel vuxit till två av de mest populära smarta klockorna på marknaden. Industrin för smarta klockor växer dock så det knakar, och med stora aktörer som Google, Apple, Microsoft, LG och Samsung med i leken får mindre aktörer som Pebble svårare att hävda sig. Pebble har hittat sin nisch för smarta klockor, med fokus på öppen mjukvara, simplicitet och bra batteritid, men det är dags att vidareutveckla konceptet för att tampas med en ny generation av konkurrerande wearables.

Det här är en sammanfattande artikel baserad på en uppdatering i Svenska Wearables-guiden. Där kan du läsa utförliga tester och jämförelser av flera olika typer av kroppsburen teknik från både stora och små aktörer.

Uppdaterad hårdvara

Det är snart två och ett halvt år sedan den första Pebble började säljas i större skala utanför den ursprungliga Kickstarter-kampanjen, och Pebble Time blir dess första regelrätta uppföljare. Samma designmantra och tanke ligger bakom Time som bakom originalet, men mycket har hänt i teknikväg på 2 – 3 år; tanken med Pebble Time är att kunna erbjuda fler och bättre funktioner än originalet, utan att tumma på simplicitet eller batteritid.

Pebble_Time_001

Pebble Time
Typ Klocka
Skärm 1,25 tum LTPS LCD
144 x 168 pixlar
Operativsystem Pebble OS 3
(Egenutvecklat, RTOS)
Parkoppling Android
Ios
Processor 1 x ARM Cortex M4
STM32F439ZG
Minne 256 KB
Lagring 16+1 MB
Anslutningar Bluetooth 4.0 LE + EDR
Material Boett: rostfritt stål och plast
Armband: silikon
Vattentät Ja, ner till 30 meters djup
Mått Boett: 40,5 x 37,5 x 9,5 mm
Armband: 22 mm (standard)
Vikt 42,5 g
Batteri 150 mAh
Övrigt Accelerometer
Magnetometer
Vibrator
Mikrofon

Innanför skalet har det skett ganska markanta förändringar i förhållande till den avskalade hårdvara som huserade i de första Pebble-modellerna; Pebble Time är dock fortfarande långt ifrån ett beräkningsmonster. Processorn som används är en ST32F439ZG tillverkad av ST Microelectronics. Den största skillnaden i den här delen av kislet är att den ensamma processorkärnan som används är en ARM Cortex M4 istället för en Cortex M3. I praktiken innebär det däremot inte några större framsteg i prestanda – en Cortex M4 är nämligen nästan identisk med en Corttex M3, men med stöd för mer avancerad signalhantering. Som kuriosa är det här en underklockad variant (till 100 megahertz från referensfrekvensen 180 megahertz) av samma processorkärna som Samsung använder i sin träningsklocka Gear Fit.

Arbetsminnet har dubblerats från 128 kilobyte till 256 kilobyte, och även lagringen för appar och urtavlor har fått en markant knuff. Dels har processorn 1 megabyte flashminne som används för bland annat firmware och bootloader, och dels finns det en extra flashlagringskrets på 16 megabyte för att lagra användardata; detta i kontrast till de 8 megabyte som används i vanliga Pebble och Pebble Steel.

Utsidan

Pebble_Time_010 Pebble_Time_007

Ser vi till utsidan så har Pebble Time en betydligt mer rafinerad design än sin föregångare. Det här är inte samma sobra design som till Pebble Steel, men det märks att mycket av designtänket har smittat av sig. Det här är en mer rundad och finslipad klocka än det plastiga originalet, som i vår mening såg lite ut som en leksak. Pebble Time har en boett med en front i rostfritt stål som inte är lika tjockt och gediget som på Pebble Steel, men en klar förbättring gentemot vanliga Pebble.

Klockan är vattentät ner till ett djup på 30 meter och skärmen täcks av ett stycke Gorilla Glass 3. En trevlig detalj är att glaset dels har en oliofobisk (fingeravtrycksresistent) ytbehandling och att det har en lätt böjdning för att passa stålramen runt boetten.

Pebble_Time_004

Armbandet i silikon är närmast oförändrat från föregångaren; det är fortfarande ett 22-millimetersarmband med standardfäste, så att du själv kan byta ut det om du vill. Den största skillnaden mellan Pebble och Pebble Time vad gäller armbandet är att spännet har fått en mörkare anodisering och att det nu finns två hållare som håller nere den lösa biten av bandet, där vanliga Pebble bara hade en.

Skärm

Den absolut största nyheten med Pebble Time är att den transflektiva e-pappersskärmen numera har färgstöd, medan föregångaren endast klarar av gråskala. Det är en viktig uppgradering i och med konkurrenternas allt mer avancerade gränssnitt, och det ger även mer kreativ frihet till apputvecklare som vill ta fram ny, snygg mjukvara i färg till Pebble.

Pebble_Time_011

Det är samma upplösning som tidigare och i princip samma diagonala storlek (1,25 tum istället för 1,26), så gamla Pebble-appar ska fungera felfritt även på Pebble Time. I och med att skärmen är transflektiv går den att läsa av utan bakbelysning, och den är oerhört lättavläst i starkt solljus.

Funktioner och mjukvara

Operativsystemet till Pebble Time har samma grund som till Pebble och Pebble Steel, men minnet hanteras lite annorlunda. Bland annat av den anledningen används inte samma mobilapplikation, utan du får ladda ner en ny Pebble Time-specifik app för att parkoppla med klockan. Väl i appen är däremot upplägget och gränssnittet närmast identiskt, med undantaget att du numera kan bläddra i en applikationsbutik specifikt för appar med färggränssnitt.

Pebble_app_03 Pebble_app_02

I skaran med appar hittar vi allt från spel till träningstillbehör och verktyg, och förutom färgstödet är merparten av alla appar av precis samma slag som programmen till vanliga Pebble – både upplösningen och de tillgängliga sensorerna är i stort sett oförändrade. Klockan kan använda en accelerometer för att mäta rörelser och en magnetometer som kompass, men det finns inget gyroskop för mer precisa mätningar. Däremot finns det numera en inbyggd mikrofon som kan användas för att exempelvis spela in röstmeddelanden.

Vi är även glada över att se att Pebble har uppdaterat vibratorn i Time; vibratorn i både Pebble och Pebble Steel var nämligen väldigt högljudda, vilket kan vara irriterande när du är i en situation där du vill ha både telefonen och klockan i ljudlöst läge. Vibratorn hörs fortfarande, men ljudet är långt ifrån lika irriterande som hos föregångarna.

Laddning och batteritid

Batteriet på 130 milliamperetimmar är marginellt större än batteriet i första generationens Pebble, men den uppskattade batteritiden är densamma. Sju dagar är vad Pebble menar att du kan få ut ur Pebble Time, och det är också vad vi noterar med vårt testexemplar beroende på hur klockan används. Med minimalt med interaktioner med telefonen kan den rent av hålla åtta eller fler dagar; när batteriet är nere på sina absolut sista procent går Pebble Time ner i strömsparläge som stänger av alla telefonifunktioner och bakbelysning, men låter dig fortfarande läsa av tiden i ytterligare några timmar.

Pebble_Time_017 Pebble_Time_015

När batteriet väl är nere på sparlåga laddar du klockan med en magnetisk laddkabel, väldigt snarlik den som användes till Pebble och Pebble Steel. Den är dock inte korskompatibel, så har du uppgraderat från en äldre modell kan du inte använda samma kabel. En annan skilnad från tidigare är att laddnignskontakten nu sitter på undersidan av klockan istället för på sidan; lösningen känns varken mer eller mindre krånglig än tidigare.

Summering

pebble_time_award

”För den som redan är van vid Pebbles ekosystem och enklare smarta klockor är Pebble Time en naturlig vidareutveckling. Den leksaksaktiga designen hos föregångaren är borta och ersatt av en ram i rostfritt stål, inte lika sober som Pebble Steel men en klar förbättring gentemot vanliga Pebble. Färgskärmen är ett trevligt tillskott, så även den inbyggda mikrofonen och den numera betydligt tystare vibratorn. Det som hindrar en bredare rekommendation är det höga priset, 2 800 kronor är lite saftigt när Pebble Steel fortfarande kostar cirak 2 000 – för dig som är Pebble-entusiast och vill ta din smarta klocka ett steg längre och fortfarande åtnjuta marknadsledande batteritid är dock Pebble Time fortfarande ett riktigt bra köp.” – Svenska wearables-guiden 2015-07-15

Lägstapris på Prisjakt.nu:


Uppdateringar och utmärkelser i Svenska Wearables-guiden

Förutom att Pebble Time nu är på väg ut i butik så är den största nyheten just nu att Apples klocka Apple Watch till sist har släppts i Sverige och inom kort kommer börja levereras till kunder. Officiellt lanseringsdatum är den 17 juli – räkna med ett test i Wearables-guiden inom kort.

https://www.nordichardware.se/images/sitegraphics/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/smartwatch_guiden.png

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
raven76Skuggan777Zelognexxic Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mattias Nilsson
Medlem
Mattias Nilsson

Det hade varit intressant att läsaom hur Pebble Time fungerar på Iphone kontra Android. Har själv en till Iphone och kan känna att det inte finns så mycket att göra med den förutom att ta emot notifikationer. Inte mycket som man kan svara på utan att ta upp telefonen.

Zelog
Medlem
Zelog

7 dagar och vattentät? Nu blev jag intresserad.

Skuggan777
Gäst
Skuggan777

Varför inte safirglas?
Många vanliga klockor har det ju.

Peter
Medlem
Peter

Jag tycker att ni kan titta på Garmin Fenix 3 också. Den kanske inte räknas som en ”smart” klocka. Men den har notiser, appar man kan utveckla själv, E-ink i färg mm.Den finns i en variant med Safirglas också. Vattentät till 100 meter. Iofs så räcker ju de 30 som Pebble har ganska långt. 😉Batteritiden är riktigt bra! Jag har haft min i några veckor och laddar den en gång per vecka. Då inkluderar det ca tre träningspass per vecka med GPS påslagen och pulsband aktiverat (ca 1-1.5 timmes träning per pass). Man kan även aktivera livetrack på sina pass.… Läs hela »