apple watch banner

Med sin egen smarta klocka vill Apple erbjuda en förlängning till din Iphone, och nyckelorden man lockar med är design, simplicitet och apputbud. Vi har hårdtestat Apple Watch Sport i Svenska Wearables-guiden och undersökt hur mycket smartklocka du faktiskt får för 4 000 kronor och uppåt.

Apple är förhållandevis sena in leken med smarta klockor, men det innebär inte nödvändigtvis att det finns lite utrymme för en till aktör. Smarta klockor är till synes här för att stanna, men exakt hur en smart klocka bör fungera eller se ut finns det inget konsensus om. Den här gången tar vi en titt på Apple Watch Sport och granskar Apples idé för hur kroppsburen teknik ska fungera.

Det här är en sammanfattande artikel i samband med en uppdatering i Svenska Wearables-guiden. Där hittar du tester och omdömen för flera av markandens häftigaste smarta klockor och armband, för alla plattformar och prisspann.

watch slim

Apple Watch
Typ Klocka
Skärm 1,32 tum AMOLED
272 x 340 pixlar
Operativsystem Watch OS
Parkoppling Bluetooth 4.0 (Endast Ios)
Processor Apple S1
CPU: 1 x APL0778 (ARMv7) @ 520 MHz
GPU: PowerVR SGX543

Minne 512 MB
Lagring 8 GB
Anslutningar Bluetooth 4.0 EDR
802.11b/g/n
NFC
Material Boett: Aluminium, glas
Armband: Silikon
Vattentät Ej enligt specifikation
Mått boett 38,6 x 33,3 x 10,5 mm
Vikt 25 g (endast boett, vikten på banden varierar)
Batteri 205 mAh
Övrigt Mikrofon
Högtalare
Pulsmätare (optisk)
Stegräknare
Gyroskop
Accelerometer

Apple Watch presenterades för ungefär ett år sedan, men utan en andra generation i sikte är den fortfarande högaktuell som konkurrent till Android Wear, Pebble och Samsung Gear. På många sätt har den mest gemensamt med sistnämnda, då båda är skräddarsydda för sina respektive märken och inte fungerar med andra tillverkares telefoner. Fördelen med det är att mjukvaran och tjänsterna skräddarsys i större mån för respektive plattform, vilket trots allt är en filosofi som hittills har tjänat Apple väl i alla produktsegment. Nackdelen är att det begränsar användarbasen till de som använder Iphone, vilket dock utgör en förhållandevis stor andel av alla smartphoneanvändare idag.

Hjärtat i klockan är systemprocessorn Apple S1, en liten och strömlinjeformad krets vars ensamma ARMv7-kompatibla CPU-kärna har skräddarsytts av Apple. Grafikkretsen är däremot en färdig lösning, PowerVR SGX543 från Imagination Technologies. Kretsen har tillgång till totalt 512 megabyte DDR3-minne och 8 gigabyte flashlagring.

Här är det intressant att dra en parallell till första generationens Motorola Moto 360, vars TI OMAP-processor innehåller en ensam ARM Cortex-A8-kärna (som är ARMv7A-kompatibel) och grafikkretsen PowerVR SGX530, som är äldre och något långsammare men tillhör samma kretsfamilj. Det innebär att dessa två processorer är relativt nära besläktade arkitekturellt, men Apples variant är modernare och, med största sannolikhet, både effektivare och kraftfullare i och med att den är tillverkad med en mindre processnod på 28 nanometer – detta i kontrast till Moto 360 vars processor är tillverkad med en 45-nanometersprocess.

Design och utsida

Apple har valt att inte använda sig av en rund panel till sin klocka, och som vi har nämnt i våra tidigare klocktester kommer det med både för- och nackdelar; å ena sidan gör det klockan mindre lik ett traditionellt analogt armbandsur, men å andra sidan har en fyrkantig panel mer effektiv yta. Vårt testexemplar är ”Sport”-varianten i aluminium med joniserat skärmglas, men på de mer påkostade modellerna i stål (eller för den delen, guld) används särskilt reptåligt safirglas. Glaset i fråga har en lätt böjning ner mot kanterna och har en oliofobisk ytbehandling för att motverka fingeravtryck. Det fungerar vanligtvis förvänansvärt bra, men skulle du exempelvis äta chips innan du använder klockan kan du trots det räkna med att lämna synliga avtryck.

watch

Det är också intressant att notera att Apple Watch är Apples första produkt med en regelrätt AMOLED-panel snarare än LCD, vilket är vad som vanligtvis används i Iphone, Ipad och Mac-datorer. Det innebär praktiskt taget perfekt svärta och djupa färger vilket är trevligt i sig – det här är helt klart en av de läckraste skärmarna i den här guiden i nuläget – men den riktigt stora fördelen med OLED-skärmar för smarta klockor saknas. Det finns nämligen inget ”always on”-läge för att ständigt visa urtavlan utan att behöva väcka klockan ur vila, vilket går att göra på exempelvis LG G Watch R. Vi kommer gå in lite närmare på hur det hela påverkar användarupplevelsen längre fram i testet.

Går vi vidare till själva boetten är som tidigare konstaterat tillverkad i aluminium, som i vårt fall har anodiserats i rosa eller ”roséguld” – klockan kan dock även köpas i silver, guldfärg eller rymdgrå. Vad undertecknad personligen tycker om färgschemat på testexemplaret i fråga lämnar vi osagt, men den övergripande designen utstrålar en imponerande kvalitetskänsla – enheten känns riktigt solid och precisionstillverkad.

Det finns två knappar på högra sidan av boetten: en knapp som används för att få fram en kontaktlista och en ”digital krona” som används för att navigera i appar och menyer. På vänstra sidan finns inga knappar alls, men däremot en mikrofon och en högtalare som används för Siri-integrering, röstsamtal och integrering i olika appar.

På baksidan finns den optiska pulsmätaren med dubbla dioder, som känner av din puls genom att belysa huden och mäta förändringarna i kapillärtryck. Närmare armbanden sitter knappar för att lossa bandens snabbfäste för att enkelt byta till andra band om så önskas, vilket fungerar förhållandevis smärtfritt. Det är dock svårt att lyckas hålla fast klockan och trycka ner snabbfästesknappen utan att samtidigt komma åt en eller flera av knapparna på sidan – därför kan det vara bäst om klockan är avstängd när du ska byta band.

Mjukvara och användning

I skrivande stund används version 2 av Watch OS, ett operativsystem baserat på Ios som anpassats för klockformatet. Gränssnittet hämtar som väntat flera designhörnstenar från Ios, men det finns flera viktiga skillnader i hur du navigerar och använder Watch OS jämfört med en smartphone.

Urtavlan är utgångspunkten när du väcker klockan, och här finns det en hel del anpassningmöjligheter direkt från handleden. Genom en lång och hård tryckning på skärmen (som är tryckkänslig och inte bara kapacitiv) kan du växla mellan flera olika förvalda urtavlor, varav vissa med fler anpassningsmöjligheter än andra. På de flesta urtavlor kan du bland annat lägga till och ta bort datumvisning, batteriindikator och väderinformation, och på de ”analoga” varianterna kan du variera komplexiteten hos urvavlan.

En svepning uppåt med fingret tar dig till ”at a glance”, som är kortfattade informationsskärmar från olika appar. Här kan du bland annat snabbt styra musik som spelas upp på telefonen, se din batterinivå, aktivera flygplansläge, eller se en världsklocka med olika tidszoner. Det går att lägga till och ta bort ”at a glance”-skärmar via den tillhörande appen på din Iphone. Upplägget är snyggt och smidigt, och det är trevligt att se att det finns ett förhållandevis utbrett stöd bland olika tredjepartsapplikationer.

En svepning nedåt från urtavlan visar din notislista som fungerar i princip likadant som på din Iphone – du kan svepa åt höger eller vänster på varje notis för att avfärda den eller aktivera den tillhörande appen. Har du fått ett SMS kan du exempelvis välja att svara direkt med ett förinställt meddelande eller genom att diktera ett röstmeddelande.

Genom att trycka en gång på kronan på högersidan kommer du till appväxlaren, och här är egentligen vårt största problem med gränssnittet i Watch OS, som i övrigt känns väldigt genomtänkt och finslipat. Apparna ligger inte i en lista eller ett vanligt rutnät, utan snarare ett hexagonmönster med runda ikoner. Det gör det smått rörigt och förvirrande att hitta rätt app, och på 38-millimetersvarianten blir ikonerna lite för små. Det händer därför ofta att man råkar aktivera fel ikon.

Väl inne i apparna är dock helhetsupplevelsen i regel bättre än till både Android Wear och Tizen. Apple har lyckats bra med att erbjuda ett utvecklarkit som gör det enkelt att ta fram snygga och funktionella appar Watch OS, och precis som till Ios så är det utbudet av välskrivna tredjepartsappar som är plattformens största styrka. Det finns även gott om appar med Apple Watch-stöd från svenska aktörer, bland annat Stockholms Länstrafik, SJ, Nordea, Länsförsäkringar och Dagens Nyheter och Aftonbladet. För den som reser mycket finns det även ett väl utbrett appstöd från flera av de större flygbolagen samt integrering med Wallet-appen, så att du kan använda klockan som boarding pass på flygplatsen.

siri

Precis som på Android Wear- och Tizen-baserade klockor finns det inbyggt stöd för röststyrning, och i det här fallet är det såklart Siri som står till ditt förfogande. Röststörningen kan aktiveras antingen genom att trycka in den digitala kronan som en knapp ett par sekunder eller genom att använda nyckelorden ”hey Siri”. Siri har samma funktionalitet som på Iphone och Ipad, men kan såklart inte visa lika mycket information på skärmen. Precis som med Google Now så kommer funktionen främst till pass för enklare sysslor som att ställa in alarm eller timer, eller för att styra musik.

Trots att skärmen är OLED-baserad finns det inte stöd för något ”always on”-läge, utan skärmen är släckt tills du väcker den antingen genom en gest, genom att peka på skärmen eller genom en knapptryckning. Vi hade såklart allra helst sett möjligheten att ständigt ha någon del av skärmen igång om enheten på allvar ska ersätta ett analogt armbandsur, men till Apples fördel är att väckningsgesten fungerar överraskande bra. Du behöver inte vrida handleden till en lika onaturlig vinkel som merparten av de andra klockor vi har testat i den här guiden – de flesta konkurrenter tänds när klockan hålls upp med skärmen vertikal och riktad mot dig, vilket inte känns naturligt då det blir jobbigt att behöva lyfta upp armen varje gång du ska kolla vad klockan är. En analog klocka hade du vanligtvis snarare riktat uppåt och tittat ner på, och den rörelsen – som är betydligt mer diskret – klarar Apple Watch av att känna av med imponerande pricksäkerhet.

Batteritid och laddning

Enligt Apple ska Apple Watch klara en hel dags användning, men den faktiska batteritiden kommer såklart bero på ditt användarmönster. Använder du klockan flitigt med musik, träningsverktyg och röstsamtal kommer batteritiden ta en del stryk, men om du främst använder den för notiser och mindre vardagssysslor så kan du räkna med uppåt två dagars användning utan problem. De första dagarna är det lätt att köra slut på batteriet eftersom du kommer vilja provköra de olika apparna och använda klockan flitigare innan du hittar ditt vardagliga användarmönster.

I vårt fall tenderar klockan att ha uppåt 60 procent batteri kvar vid dagens slut, när den använts för notiser, sporadisk röststyrning och som fjärrkontroll till Apple TV. Klockan går sedan in i viloläge när den ligger stilla på natduksbordet, så det finns omkring 50 procent kvar morgonen därpå, och klockan klarar sig sedan fram till nästa kväll med precis lagom marginal. Med tyngre användning lär du behöva ladda klockan varje natt, men vanligtvis går det bra med varannan.

Till Apples fördel är den smidiga laddningslösningen som använder induktiv strömtillförsel via en magnetisk platta du enkelt fäster på baksidan. En enkel laddningslösning är ett måste för en klocka med bara en eller ett fåtal dagars batteritid för att laddningen inte ska kännas frustrerande, och här är det idag Apple och Motorola som har de smidigaste lösningarna – i båda fallen behöver du bara lägga ifrån dig klockan på laddaren utan att behöva pilla med att koppla in några kablar eller matcha några kontaktpunkter.

Summering

watch award

”Det här är en av de dyraste massproducerade klockorna på markanden idag, och det innebär också att målgruppen för Apple Watch blir mer begränsad. Men med det sagt är det en väldigt välfungerande enhet, med imponerande byggkvalitet och som är väl sammanvävd med Apples ekosystem. Mjukvaran är snabb och läcker, även om app-växlaren blir lite rörig på den lilla skärmen. Till Apples fördel är dock att apparna i regel håller hög kvalitet och har anpassats väl för formatet – Google ligger inte långt efter med Android Wear och Play Store, men Apple Watch är i nuläget snäppet vassare just vad gäller tredjepartsmjukvaran från större aktörer. Vi hade gärna sett möjlighet till ett ”always on”-läge, men väckningsgesten som känner av när du tittar på klockan fungerar tillräckligt bra föra att det inte ska kännas som ett farthinder i praktiken. Vill du ha en välbyggd och finslipad smart klocka som går hand i hand med din Iphone kommer du inte bli missnöjd med Apple Watch – förutsatt att du kan leva med hålet klockan bränner i blånboken med sitt startpris på cirka 4 000 kronor. Det är ett för saftigt pris för att vi ska ge klockan någon tyngre utmärkelse, men för Iphone-användare som vill ha en häftig och genomtänkt enhet som passar telefonen som handen i handsken är den ett bra köp.” – Svenska Wearables-guiden 2015-12-03

Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price

Uppdateringar och utmärkelser i Svenska Wearables-guiden

Apple Watch tar en plats bland utmärkelserna i Svenska Wearables-guiden, men inte på bekostnad av någon annan enhet så övriga utmärkelser står i nuläget oförändrade. Vi har dock flera nya modeller på ingång, bland annat Samsung Gear S2 och Huawei Watch, så håll utkik efter fler uppdateringar under de kommande veckorna.

https://www.nordichardware.se/images/sitegraphics/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/smartwatch_guiden.png

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
MorkulWält K. Iosk-Tjalve-Carl HolmbergStaafk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Staafk
Gäst
Staafk

Vibrasphere. Bra skit.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote]Nackdelen är att det begränsar användarbasen till de som använder Iphone, vilket dock utgör en förhållandevis stor andel av alla smartphoneanvändare idag.[/quote]

Enligt mätningarna från Kantar i september så hade IOS en marknadsandel i Europa på hela 14,4% Det är faktiskt tämligen begränsande för en produkt.

Nu skulle jag själv aldrig vara intresserad av någon smart-klocka men när man läser dessa tester blir jag lite fundersam. Jag upplever dem som väldigt Apple vänliga, speciellt i vissa formuleringar.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Morkul”][quote]Nackdelen är att det begränsar användarbasen till de som använder Iphone, vilket dock utgör en förhållandevis stor andel av alla smartphoneanvändare idag.[/quote] Enligt mätningarna från Kantar i september så hade IOS en marknadsandel i Europa på hela 14,4% Det är faktiskt tämligen begränsande för en produkt. Nu skulle jag själv aldrig vara intresserad av någon smart-klocka men när man läser dessa tester blir jag lite fundersam. Jag upplever dem som väldigt Apple vänliga, speciellt i vissa formuleringar.[/quote] I Sverige så har IOS ungefär 50% av marknaden. Det är dock på väg nerår (sakta sakta) så snart kommer nod Android… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Morkul”][quote]Nackdelen är att det begränsar användarbasen till de som använder Iphone, vilket dock utgör en förhållandevis stor andel av alla smartphoneanvändare idag.[/quote] Enligt mätningarna från Kantar i september så hade IOS en marknadsandel i Europa på hela 14,4% Det är faktiskt tämligen begränsande för en produkt. Nu skulle jag själv aldrig vara intresserad av någon smart-klocka men när man läser dessa tester blir jag lite fundersam. Jag upplever dem som väldigt Apple vänliga, speciellt i vissa formuleringar.[/quote] Tack för din kommentar Morkul – som Tjalve poängterar är andelen Iphone-användare hög i Sverige och det är främst den svenska marknaden… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Carl Holmberg”]Du får däremot gärna förtydliga hur du menar med ”Apple vänliga” i det här fallet. Tar du en titt i Wearables-guiden är det Android Wear- och Pebble-klockor som sitter på de mest prestigefyllda utmärkelserna idag :-)[/quote] Ja jag vet! Men det gör mig bara mer förvirrad när jag läser texterna, vilket var min poäng. När man läser igenom tester och känner tydligt av att produkter som får utmärkelser har betydligt mer ”ljummen” kritik än konkurrenten som inte får någon utmärkelse så blir total känslan fel. Även om texterna i sig kanske återspeglar produkten och inte är fel i… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Morkul”][quote name=”Carl Holmberg”]Du får däremot gärna förtydliga hur du menar med ”Apple vänliga” i det här fallet. Tar du en titt i Wearables-guiden är det Android Wear- och Pebble-klockor som sitter på de mest prestigefyllda utmärkelserna idag :-)[/quote] Ja jag vet! Men det gör mig bara mer förvirrad när jag läser texterna, vilket var min poäng. När man läser igenom tester och känner tydligt av att produkter som får utmärkelser har betydligt mer ”ljummen” kritik än konkurrenten som inte får någon utmärkelse så blir total känslan fel. Även om texterna i sig kanske återspeglar produkten och inte är fel… Läs hela »

Wält K. Iosk
Gäst
Wält K. Iosk

När jag började köra Mac höll Apple på att gå i konkurs. Idag är Apples iPhone-del större än hela Microsoft. Det måste ju anses duga som affär. Watch sålde för ca 13 miljarder kronor fram till november. Det är heller ingen dålig affär. Själv tycker jag alla smartphones är galet dyra och vägrar köpa någon som kostar mer än 1,500:- och en datorklocka är symbolen av fåfänga och dumhet så det avstår jag gärna från. Det är så märkligt att var och varannan anser att 6-7.000:- är normalt för en telefon. Något är fel…

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”-Tjalve-”]IOS har ungefär 40% av den svenska marknaden idag. Men som du säger så är det en rejäl tip nu i november.För alla andra so läser så kommer datan ifrån netmarketshare:https://www.netmarketshare.com/mobile-phones.aspx?qprid=9&qpcustomb=1&qpcustom=iOS,Android&qpcustomd=se&qpsp=2013&qpnp=3&qptimeframe=Y%5B/quote%5D Den statistik som du hänvisar till säger ju också 34,8%, precis som jag sade 😉 och ändå är det där bara Mobile/Tablet marknaden och inte hela IOS vs Andrios (Vilket du hade som exempel där) marknaden. Satt nu på morgonen och diskuterade denna artikel på morgon fikat och fick höra lite roliga saker. Bland annat så har vi en Sony Android TV på jobbet som en kollega men… Läs hela »