Android M kallas inte längre Android M. Nu är det Android 6.0 Marshmallow som gäller. Det kommande operativsystemet från Google är kanske inte den gigantiska uppdatering som versionsnumret indikerar men det finns ändå en lång rad nya funktioner och förbättringar att längta efter. Nu listar vi våra tio största favoriter.

I går kväll bekräftade Google att Android M kommer att marknadsföras som Android Marshmallow och vara version 6.0 av operativsystemet. Samtidigt som operativsystemets namn bekräftades lanserades utvecklingsverktyget för mjukvaruutvecklare. Detta betyder att appar snart kan börja anpassas efter de nya funktionerna i Android Marshmallow. Vad är då nytt i operativsystemet? Här listar vi våra favoriter.

10. Många appar på en skärm – Google har experimenterat med att köra flera appar bredvid varandra på samma Android-enhet. I Developer Preview-versioner av Android M har funktionen beskrivits som ”experimentell” så vi hoppas verkligen att den når operativsystemet när det är redo för lansering senare i år.

Google_Android_Marshmallow_2


9. Android Pay
– Denna nya funktion har stor potential att bli en viktig nyhet för Android i framtiden. Med Android Pay får Android-telefoner ett modernt och standardiserat sätt att genomföra mobila betalningar. Till en början kommer tjänsten inte finnas tillgänglig i Sverige men vi håller tummarna för stöd även här inom kort.

8. Doze – För att förbättra batteritid kan Android Marshmallow-enheter använda sina rörelsesensorer för att avgöra om någon person finns i närheten av den eller inte. Om ingen aktivitet upptäckts på lång tid kan telefonen gå in ett djupt viloläge som kan förlänga batteritid.

7. Applänkar – Android Marsmallow har ett nytt system för att verifiera applänkar. Detta gör att vissa länkar nu kan leda direkt till specifika appar, så att användare inte konstant behöver välja om exempelvis Youtube- eller Chrome-appen ska öppnas när en webblänk som leder till Youtube klickas.

6. Chrome Custom Tabs – Om en app vill öppna en webbsida och göra detta med Chrome har den historiskt sett varit tvungen att skicka användaren till Chrome-webbläsaren. Med Chrome Custom Tabs kan apputvecklare öppna en anpassad Chrome-flik inne i en app. Fliken kan använda samma färger och designspråk som resterande delar av appen för att passa in bättre i upplevelsen av appen.

5. Adoptable Storage Devices – Externa lagringsenheter så som microSD-kort kan formateras och behandlas som intern lagring. Detta betyder att telefoner med microSD-kortläsare kan få expanderat lagringsutrymme utan nackdelarna med begränsningar kring var viss typ av data kan lagras.

4. Fingeravtrycksläsare – Även om det redan finns många Android-telefoner med fingeravtrycksläsare kommer Android Marshmallow vara den första versionen av Android som verkligen har officiellt stöd för funktionen. Detta kan förhoppningsvis ge oss fler modeller med funktionen och en säkrare och mer standardiserad implementering av tekniken över flera olika enheter.

Google_Android_Marshmallow_3

Motorola Atrix lanserades 2011 med en inbyggd fingeravtrycksläsare.


3. USB Typ-C
– Android Marshmallow får officiellt stöd för USB Typ-C. Detta betyder att enheter som använder sig av standarden kan laddas snabbt över USB Typ-C, att de kan skicka video genom USB Typ C-kablar och helt enkelt använda standardens många egenskaper för att ge användare en multifunktionell port som också är standardiserad.

2. Google Now on Tap – Detta är namnet på Googles nya digitala assistent. Till skillnad från Google Now kan Google Now on Tap till större utsträckning använda sig av en telefons aktiva appar och position för att göra rekommendationer och ge användaren mer relevant information. En användare som tittar på en film på sin telefon skulle exempelvis kunna öppna Now on Tap för att direkt få information om filmens skådespelare och regissör.

1. Auto Backup and Restore for Apps – Android Marshmallow kan ladda upp appdata till Google Drive. Detta betyder att inställningar och liknande data, som inte är större än 25 megabyte, kan laddas upp till Googles molntjänst för att göra det betydligt enklare för användare att installera om en Android-enhet eller byta telefon, utan att förlora en massa data.

I nuläget vet vi inte exakt när Android Marshmallow kommer att lanseras men om tidigare lanseringar ska vara en ledtråd låter en lansering runt oktober månad trolig. Du som inte har lust att vänta kan ladda ner en förhandsvisning av operativsystemet till din Nexus-enhet. Tänk bara på att den kan vara ganska buggig, vi skulle inte rekommendera att installera den på en enhet som du måste använda varje dag.

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid