Vi klämmer på Gigabytes monsterkort GTX 1080 Xtreme Gaming

Extra utgångar för VR och innovativ kylning

0

På datormässan Computex visar Gigabyte upp två modeller av GTX 1080 där toppmodellen Xtreme Gaming blir både kraftfullt och kompakt.

Nvidias partnertillverkare står alla i rad för att försöka sälja deras egna modell av grafikkretsen GP104, som sitter i referenskortet GTX 1080. På Computex har alla stora tillverka flera modeller att visa och Gigabyte är inget undantag.

Först ut är mellanmodellen Geforce GTX 1080 G1 Gaming, som redan finns att förbeställa från de flesta svenska återförsäljare. G1 Gaming använder sig utav Gigabytes Windforce 3 kylare, som vi är vana vid från förra generationen, med tre 92 millimeter fläktar och en rejäl kylfläns i två sektioner. Klockfrekvenserna är något högre än för referenskortet och landar på 1 695 megahertz, med en boostfrekvens på 1 835 megahertz. Strömförsörjningen stannar kvar på en enkel 8-pin kontakt.

Xtreme Gaming tar täten med innovativ kylare

Gigabytes värstingkort på Computex är GTX 1080 Xtreme Gaming, som kommer fullmatad med en hel del förbättringar över G1 Gaming, i alla fall på pappret och vad som utlovas av Gigabyte. Företaget varken kan eller vill nämligen gå ut med alla detaljer för kortet då det fortfarande är under utveckling.

Vad vi däremot vet är att Xtreme Gaming har två interna HDMI-anslutningar och det kommer med stor sannolikhet skeppas med en ”VR Link” adapter som gör det möjligt att koppla dessa två HDMI-kontakter till en separat I/O-plåt för att lättare koppla in VR-headset i chassit.

Strömförsörjningen kommer att uppgraderas från en enkel 8-pin till dubbla 8-pin kontakter. Man har även en speciell BIOS till detta kort som ska lyfta på Nvidias egna throttle-gräns för GTX 1080 vilket, enligt Gigabyte, ska ge mer prestanda från grafikkretsen men samtidigt rejält ökad värmeutveckling.

Vinklade flänsar för optimal kylning

Detta motverkas med kylarlösningen på Xtreme Gaming som består av tre 100 millimeters fläktar, staplade ovanpå varandra och omlott för att kortet ska vara så kort som möjligt. Den mittersta fläkten är vänd upp och ner, och ligger snäppet under de två andra fläktarna. Dessa tre 100 millimeters fläktar ska i sin tur förflytta värmen från den rejäla kylflänsen som sitter på kortet med en kylfläns i två sektioner där flänsarna även är vinklade för att optimera luftflödet och kylningskapaciteten.

Kylaren har även integrerad RGB-belysning både framme vid fläktarna och i kortets Xtreme Gaming-logotyp som kan styras från mjukvara i Windows.

Vilka klockfrekvenser grafikkortet kommer att arbeta vid är inte spikat ännu och inte heller pris eller tillgänglighet. Men räkna med hög prestanda och en prislapp någonstans runt eller över 8 000 kronor om vi jämför med andra kort på marknaden idag.

Klockfrekvenser eller kylning
Vad är viktigast på ett entusiastgrafikkort enligt dig?

computex_2016_3

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notifiera vid