Small preview image

En av våra läsare skickade mig en länk till en artikel hos BBC (Tack Fia) som heter ”The push for greener PCs.” Artikeln tar upp problemet med strömförbrukning. Datorn i sig har blivit en så pass viktig del av vårat liv och inte minst våra jobb att strömförbrukning hos dessa utgör en signifikant faktor. Energin som världens alla datorer förbrukar är säkerligen mer än nog för att hålla ett antal kraftverk gående, och det inte något positivt. Speciellt inte eftersom strömmen som produceras långt ifrån alltid är ren och miljövänlig. År 2007 är grön energi fortfarande långt ifrån någon total verklighet. Dagens datorer är knappast några änglar i sammanhanget.



Vi är själva ivriga utövare av överklockning och stöder gladeligen andra som gör det, men man måste inse att det kommer till ett pris. Energiförbrukningen hos datorer som används idag är på en snudd på löjeväckande skala. Om vi tittar tillbaka ett decennium använde den tidens datorer nätaggregat som var kanske på runt 350W. Det fanns ingen vits med mer, om du nu inte överklockade, då kanske du behövde mer kräm.


Men på den tiden hade nätaggregaten en effektivitet som var snudd på skrattretande, 50% var inte alls ovanligt. Det här blev givetvis bättre över åren och idag har vi en organisation som heter ”80 Plus organization,” men endast de nyaste och senaste nätaggregaten lever faktiskt upp till detta.


Det sorgliga i det hela är dock att långt ifrån alla datorer idag har dessa nätaggregat. De flesta företagen använder datorer som har nätagg från ett par år tillbaka, vilket betyder att de också har en låg effektivitet. Med nätagg som endast kan konvertera 60-70% av energin har vi ett spill på 30-40%. Ganska löjligt egentligen när man tänker efter.


Medan nätaggregat blivit allt effektivare över de senaste åren, så har även processorer. Moderna processorer från både AMD och Intel har blivit klart mycket bättre. Även om AMD aldrig riktigt blivit anklagade för att ha speciellt strömhungriga produkter har Intel Intel mer än ett par stycken baserade på Prescott-kärnan, och andra NetBurst-baserade kärnor, som konsumerar mer än hela datorer gör idag. Både AMD och Intel har insett vikten av att hålla nere strömförbrukningen. Vi är väldigt glada att så har skett.


Tyvärr kan vi inte säga att grafikkort ligger i samma division av miljötänkande. Medan vi är imponerade av strömförbrukning hos en del kort, såsom de nyaste låg- och mellansegmentkorten från ATI, är strömförbrukningen hos många av korten i de högre segmenten nästan humoristiska. det är värt att nämna att både R600 och G80 arkitekturerna har dubbelt så många transistorer som en Intel Core-baserad processor, men jag är inte så säker på att det är en verkligt bra ursäkt. Prestandan hos dessa grafikkkort är fantastisk, men priset för detta är högt. Det skulle inte vara helt fel att få se lite grönare grafikkort i framtiden.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid