AMD Radeon R9 390X sägs bli världens mest kraftfulla grafikkort någonsin. Med mycket kraft kommer också mycket värme. Därför ska AMD:s nya flaggskepp använda ett slutet vattenkylningssystem som nu sägs komma från Cooler Master. Lansering väntas ske i andra kvartalet, men AMD kan ha en tidigare presentation inplanerad.

Tidigare i veckan bekräftade AMD att man nu närmar sig lanseringen av den nya Radeon R9 300-familjen av grafikkort. Den kommande familjen sägs ledas av ett flaggskepp kallat Radeon R9 390X. I dag skriver WCCF Tech att kortet kommer att kylas med ett slutet vattenburet kylningssystem från Cooler Master. Vattensystemet är ingen nyhet för AMD då det bland annat använts för världens just nu snabbaste grafikkort, Radeon R9 295X2 (bild). Rykten har länge talat om vattenkylning även på R9 390X men då en lösning direkt från danska Asetek. Istället verkar det alltså vara ett kylningssystemet som förvisso baseras på en 120 millimeter licensiering från Asetek men utvecklats av kylartillverkaren Cooler.

cooler-master-watercooling-aio-seidon-120-v2Slutna CPU-vattenkylaren Seidon 120V från Cooler Master

Bara för att AMD bestämt sig för att använda vattenkylning i sitt kommande refernskort är det därmed inte säkert att företag som MSI, ASUS och Gigabyte väljer att använda samma kylningssystem i sina respektive modeller. Det är möjligt att vissa tillverkare använder luft för kylning, exempelvis för att dra ner kostnader.

Världens mest kraftfulla grafikkort?

Det är inte svårt att motivera användningen av ett vattenburet kylningssystem för AMD:s kommande flaggskepp. Enligt rykten kommer Radeon R9 390X utrustad med 4 096 streamprocessorer och en klockhastighet över en gigahertz. Detta bör ge grafikkortet drygt 8 teraflops i prestanda, vilket kan jämföras med Radeon R9 290X:s 5,6 teraflops eller Nvidia Geforce GTX 980:s 4,6 teraflops. Detta kan göra AMD:s nya flaggskepp till världens mest kraftuflla grafikkort med ensam GPU, åtminstone jämfört med dagens lösningar. Nvidia sägs ha planer på att introducera konkurrerande flaggskepp inom kort. Geforce GTX 980 Ti och Titan 2 skulle exempelvis kunna introduceras som kraftuflla utmanare till Radeon R9 390X med den fullmatade Maxwell-kretsen GM200.

AMD Radeon R9 390X blir AMD:s första grafikkort att baseras på företagets nya Fiji XT-processor. Det sägs också bli först ut med HBM, High Bandwidth Memory. Denna nya typ av minnesteknik sägs fördubbla R9 390X:s minnesbandbredd i jämförelse med Radeon R9 290X.

   Streamprocessorer  GPU klockhastighet  Minne  Minnesbandbredd
 AMD Radeon R9 390X (enligt rykte)  4 096  1GHz+  4GB HBM  640GB/s
 AMD Radeon R9 290X  2 816  1GHz  4GB GDDR5  320GB/s
 NVIDIA GeForce GTX 980  2 048  1,2GHz  4GB GDDR5  224GB/s

AMD har inte bekräftat när det kommande flaggskeppet är tänkt att introduceras eller lanseras. Rykten pekar dock på att det är troligt att lansering sker i slutet av andra kvartalet. När presentationen av kortet kommer att genomföras kan vi bara gissa. Enligt WCCF Tech har AMD kommit tillräckligt långt med utvecklingen av produkten för att börja demonstrera dess prestanda redan om ett par veckor under Game Developer Conference.

Källa: WCCF Tech

Relaterade artiklar

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
NiaburethSkuggan7LoppanHjohnjensenpa1983 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
pa1983
Medlem
pa1983

Idiotkylning tycker jag. Aldrig förstår varför man vill ha sådan hybridkylning och Nvidia bevisar ju om och om igen att 250-300W TDP inte är ett problem för en vapor chamber kylare utan att för den delen göra en döv. Så om detta kortet ska hålla 300W TDP enligt PCI-E specifikationerna har jag svårt att se poängen.

Dyrt, klumpigt, högljudd och komplicerat. Gjort för att ge problem.

Stormense
Medlem
Stormense

[quote name=”pa1983″]Idiotkylning tycker jag. Aldrig förstår varför man vill ha sådan hybridkylning och Nvidia bevisar ju om och om igen att 250-300W TDP inte är ett problem för en vapor chamber kylare utan att för den delen göra en döv. Så om detta kortet ska hålla 300W TDP enligt PCI-E specifikationerna har jag svårt att se poängen.

Dyrt, klumpigt, högljudd och komplicerat. Gjort för att ge problem.[/quote]
Japp, så är det nog.

LoppanH
Medlem
LoppanH

Hmm jag gör som jag alltid gjort, jag väntar på en ny model (singel gpu) från det gröna laget.

Skuggan7
Gäst
Skuggan7

Ersätter de andra skador när det blir läckage, och isåfall var ligger gränsen och hur snabbt ersätter de?

Har man riktigt dyra komponenter kan det bli väldigt dyrt, tänker mig en dator med dubbla Xeon och 1 TB+ DDR4 ECC-minne, stora dyra SSD-diskar osv.

Niabureth
Medlem
Niabureth

[quote name=”Skuggan7″]Ersätter de andra skador när det blir läckage, och isåfall var ligger gränsen och hur snabbt ersätter de?

Har man riktigt dyra komponenter kan det bli väldigt dyrt, tänker mig en dator med dubbla Xeon och 1 TB+ DDR4 ECC-minne, stora dyra SSD-diskar osv.[/quote]

Det är med stor sannolikhet ett icke ledande medium i systemet, så förhoppningsvis behöver inte något gå sönder.