Enkla, bärbara datorer med Googles linuxbaserade Chrome OS fortsätter växa till sig och ta över de marknadsandelar där netbook-bubblan brast för några år sedan. Elektronikjätten Samsung har släppt fler detaljer kring sin nya Chromebook 2, som utrustas med företagets Exynos 5 Octa-processor.

En anledning till att Chromebooks tycks lyckas där traditionella netbooks dog ut på marknaden för några år sedan är att Google och dess partnertillverkare har varit noga med att väga operativsystemets krav mot hårdvaran i datorn. Netbooks tenderade under sin storhetstid att levereras med alldeles för långsamma och ineffektiva processorer för att driva fullstora operativsystem som Windows XP och Windows Vista med bra flyt, medan Chrome OS och dess webbläsarbaserade mjukvara har blivit betydligt mer optimerat.

I Samsungs nya Chromebook 2 satsar företaget på lite mer muskler än förra årets upplaga, som var utrustad med en dubbelkärnig Exynos 5 Dual-processor på 1,7 gigahertz. I version 2, som även fått en uppdaterad design med samma läderimitationsplast som Galaxy Note 3, används istället företagets åttakärniga Exynos 5 Octa.

  Samsung Chromebook 2 11,6″ Samsung Chromebook 2 13,3″
Systemkrets Samsung Exynos 5 Octa Samsung Exynos 5 Octa
Kärnor 4 x Cortex A15 @ 1,9 GHz
4 x Cortex A7 @ 1,3 GHz
4 x Cortex A15 @ 2,0 GHz
4 x Cortex A7 @ 1,3 GHz
Grafikkrets ARM Mali-T628 ARM Mali-T628
Cirkapris 3 300 kr 4 000 kr

Processorn använder som bekant en big.LITTLE-arkitektur, med fyra Cortex A15-kärnor tillsammans med ytterligare fyra Cortex A7-kärnor. Exynos 5 Octa kommer finnas i både 11,6-tumsmodellen och 13,3-tumsmodellen, där sistnämnda får något högre klockfrekvenser på A15-kärnorna. I båda fallen gäller en Mali-GPU för grafikkraften, och hela systemkretsen är tillverkad av Samsung i 28 nanometer.

Även om de flesta inte använder Chromebooks för särskilt prestandakrävande sysslor så bådar kraftfullare hårdvara helt klart gott för plattformen, som med det uppdaterade kislet bör klara av allt från multitasking till HD-video bättre än tidigare.

Marknaden för Chromebooks fortsätter växa bland de som vill ha en enkel notebook för hemmabruk eller studier, och som inte har något krav på väldigt specialiserad mjukvara som kräver tyngre operativsystem som Windows eller OS X. Det kommer helt klart bli intressant att följa utvecklingen för Chrome OS och Chromebooks framöver.


Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid