Valve skickade för snart 2 år sedan ut 300 betaversioner av deras vardagsrumsspeldator Steam Machine och efter flera förseningar och uppskjutna lanseringsdatum är det i år dags att sjösätta projektet. Nu sägs Valve vara redo att visa upp nästa generations Steam Machine i början på mars där det handlar om rejäl prestanda i smidiga format.

Steam Machine är Valves benämning på kraftfulla men förhållandevis smidiga och stilrena speldatorer som är tänkta att konkurrera med traditionella spelkonsoler i vardagsrum världen över. Med ett specialskrivet Linux-operativsystem kallat SteamOS ska datorerna vara utvecklade specifikt för just spel och spelare med möjlighet att utrustas med riktigt kraftfulla komponenter.

Att kombinera kraftfulla, strömhungriga och värmealstrande komponenter i ett smidigt och stilrent chassi är samtidigt ingen lätt bedrift och här har Valve velat leda sina partners i rätt riktning med upplägget för Steam Machines. Redan under fjolåret släppte flera tillverkare och datorbutiker sina egna Steam Machines konfigurationer och Svenska Webhallen gav då mest prestanda per krona med sin ITX-baserade modell.

Då SteamOS fortfarande lyser med sin frånvaro samt att Valve inte ännu spikat designen för sin omtalade handkontroll väntar vi samtidigt fortfarande på de första ”äkta” Steam Machine modellerna. Dessa kan vi nu komma att få se en närmare glimt av på Game Developer Conference i San Fransicso under början av mars.

steamboxEn av Valves första Steam Machine prototyper från 2013 (Bildkälla: The Verge)

Valve har ännu inte avslöjat några detaljer kring årets Steam Machine-konfigurationer men vi förväntar oss både nya designlösningar och uppdaterade komponentlistor där deras tidigare Steam Machine prototyper använda sig av äldre generationer av Intel-processorer samt Nvidia-grafikkort. Specifikationerna för 2013 års Steam Machine prototyper hittar ni här nedan.

Valve Steam Machine – Prototyp (2013)
CPU Intel Core i7-4770
Intel Core i5-4570
Intel Core i3-4xxx
GPU Nvidia GTX Titan
Nvidia GTX 780
Nvidia GTX 760
Nvidia GTX 660
RAM 16 GB DDR-1600
Lagring 1TB/8GB SSHD
Nätaggregat 450 W 80+ Gold
Mått Cirka 30,5 x 31,5 x 7,3 cm

Nvidia Maxwell och strömsnåla Intel-processorer?

Troliga uppgraderingar blir just både kraftfullare processorer och grafikkort. Här ligger troligtvis Nvidia fortsatt mycket bra till med deras nya och ännu energieffektivare Maxwell-arkitektur där Geforce GTX 980, 970 samt 960 är troliga kandidater. AMD kommer troligtvis få ut nya kraftfulla grafikkort tills den skarpa lanseringen av Steam Machines i år men allt pekar på att dessa kort bli rejält värmealstrande – ett potentiellt stort problem för Valves formfaktor.

Ser vi på processorsidan ligger Intels Haswell Refresh nära till hands men även här väntas vi få se betydligt energisnålare Broadwell-processorer och inte minst kraftfullare Skylake-modeller innan årsskiftet. I mer budgetinriktade modeller av Steam Machines skulle även AMD-processorer kunna bli aktuella, inte minst de nya och energisnålare modeller som väntas i år. Förhoppningsvis får vi lite mer klartecken kring detta under GDC som går av stapeln den 2-3 mars.

Värt att notera är att Valve även kommer presentera och demonstrera det nya grafikgränssnittet glNext som spås bli en viktig komponent i SteamOS för att ta upp kampen med de Windows-baserade speldatorer vi är vana vid.

Källa: Polygon

Relaterade nyheter

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Jonatan 1234567890 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonatan 1234567890
Gäst
Jonatan 1234567890

Jag vill att de släpper alternativ med amd GPU inte bara Nvidia. Sen skulle de ju kunna bygga någon riktigt kompakt med en A107850.

Medlem
Arne Berg

[quote name=”Jonatan 1234567890″]Jag vill att de släpper alternativ med amd GPU inte bara Nvidia. Sen skulle de ju kunna bygga någon riktigt kompakt med en A107850.[/quote]
Du kan ju alltid bygga en dator själv
Vet inte hur det är med AMD s drivisar på Linux men förut sög dom