Att ta sig an första generationens VR är i nuläget ingen billig historia, med dels en saftig prislapp för själva glasögonen och dels höga krav på din dator. Det vill Valve se ändring på, och har därför lagt fram en plan för att låta även mellanklasskort driva VR-spel utan hackande.

Både Oculus Rift och HTC Vive rekommenderar att du har ett Geforce GTX 970, Radeon R9 290 eller kraftfullare grafikkort för att spela VR-spel med bra resultat och nå de 90 bildrutor per sekund som rekommenderas för att undvika hackande bild vid snabba rörelser. Med en upplösning på 2 160 x 1 200 finns det inte en chans för billigare och äldre grafikkort att nå den bildfrekvensen med bibehållen detaljnivå.

Höjer eller sänker bildkvalitén dynamiskt

För att sänka den ekonomiska ribban för att börja med VR-spelande filar Valve på diverse system som ska göra prestandakraven mer överkomliga. Ett exempel som presenterades på GDC i San Francisco är Adaptive Quality, ett system som dynamiskt kan justera upplösning, kantutjämning och detaljnivå under spelets gång för att bibehålla en jämn bildfrekvens.adaptive-quality-valve

Målet är att äldre och mindre påkostade grafikkort ska klara sig med att leverera 45 fps snarare än 90 – därefter kan spelmotorn och VR-glasöonen använda sig av tekniker som interpolering och reprojektion för att ”skala upp” bildfrekvensen och ge illusionen av 90 fps, även på äldre grafikkort såsom Geforce GTX 680.

“I can run Aperture on a 680 without dropping frames at a lower quality, and, for me, that’s enough of a proof of concept. Most art we’re seeing in VR isn’t as dense as that. So we should be pretty good to go…everything should be able to support that low-end hardware. But we need the right safety nets in place.”

Alex Vlachos, Valve

Än så länge är de här teknikerna fortfarande i teststadiet, men Valve menar att det fungerar tillräckligt bra i testmiljö för att i princip vara redo för utrullning. Inledelsevis kommer tekniken släppas som ett plugin till spelmotorn Unity, men Valve kommer även släppa källkoden så att den kan implementeras i andra spelmotorer framöver.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid