Så kallad recensionsbombning har blivit ett sätt för spelare att uttrycka missnöje över något som inte nödvändigtvis har med särskilda spel att göra. Något som Valve nu ska försöka motverka.

Recensionsbombning är när ett stort antal Steam-användare går in på produktsidan av ett specifikt spel och lägger upp negativ efter negativ användarrecension av spelet. Detta resulterar sedan i att spelets generella betyg sänks och resultatet kan bli att potentiella köpare avskräcks.

Det hela började med att Youtube-kändisen Felix ”PewDiePie” Kjellberg livestreamade när han spelade PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG). Under streamen så fick Kjellberg ett vredesutbrott när allt inte gick som han ville och under utbrottet använde han rasistiska skällsord mot en annan spelare.

Efter detta så valde utvecklingsstudion Campo Santo som utvecklat spelet Firewatch att se till att en orelaterad video av PewDiePies där han spelar Firewatch togs ned från Youtube. Resultaten av detta blev att PewDiePie fick en så kallad ”copyright strike” och får han mer än tre sådana så kan hans Youtube-kanal komma att tas ned i sin helhet.

Kjellbergs fans ger igen

Efter Campo Santos agerande så blev Firewatch utsatt för en så kallad recensionsbombning på Steam då mängder av användare gick in på produktsidan för Firewatch och gav spelet ett dåligt betyg vilket i sin tur sänkte spelet generella betyg från positivt till ”blandat”.

För att åtgärda vedergällningar som denna så har Valve nu infört histogram i avdelningen för användarrecensioner på produktsidor på Steam. Med hjälp av det nyligen implementerade stapeldiagrammet kan potentiella köpare få en enkel översikt av när ett spels negativa eller positiva recensioner laddades upp. Vilket gör det enkelt att avgöra om ett spel faktiskt förtjänar sitt låga betyg, eller om det då har utsatts för en recensionsbombning.

Gör Valve rätt?
Tycker ni att Valve gör rätt val här, eller är det en onödig censur av användares åsikter?

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
TrolkungenBenVitdom Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Christoffer
Gäst
Christoffer

Hur kan det vara censur när ingen blir tystad? Det är bara mer information om när recensionerna gavs men inget har tagits bort – av vad som framgår från artikeln ni har skrivit.

Zakk
Gäst
Zakk

Håller med Christoffer, detta kan omöjligen vara censur eftersom de bara ger mer information om när recensioner givits. Ingen information begränsas.

Medlem

Jag ser då ingen censur.

Rebellion
Medlem
Rebellion

Skitbra, mer transparens är bara en förbättring.

Medlem
Viktor Kock Appelgren

Ställer mig till kören här nere. Det här är ingen censur, detta är snarare tvärt om då det belyser folks åsikter; oavsett vad och varför den blivit utryckt.

Det ända jag skulle vilja kritisera är bristen på information i grafen.
Tex:
Var en uppdatering av spelet på steam släpptes.
Detta för att enkelt kunna se om alla reviews är kopplade till spelets uppdateringar eller, shit-storms som detta.

Medlem

censur? nej.
filtrera ut fejk recensioner från sura fanbois? ja.
som en del personer pekat ut så har dom ej raderat dom.

Vitdom
Medlem
Vitdom

Detta kommer inte att motverka s.k. ”recensionsbombning”. När det i efterhand kommer in stora mängder negativa recensioner tyder det helt och hållet på att Utvecklaren har gjort något fel som ingen tycker om.

Detta framhäver istället recensionsbombningen och gör den tydligare, allt för att spelare ska kunna ta egna beslut och inte bli lurade med brist på information.

Ben
Gäst
Ben

Censur kan det ju aldrig bli så länge ingen stat eller myndighet lägger sig i vad som publiceras.

Trolkungen
Gäst
Trolkungen

Mera troll åt folket…