Valves handkontroll Steam Controller har ställt till med problem för företaget även efter den gått i graven. Kontrollens design använde sig av patenterad teknik och nu har Valve blivit skyldiga att betala omkring 33 miljoner kronor i skadestånd.

Valves satsningar på annat än just sin spelplattform Steam har inte alltid varit de mest lyckade. Företagets egna datorer kallade Steam Machines och deras handkontroller Steam Controller är två exempel av produkter som aldrig riktigt slog igenom. Trots att Steam Controller inte längre produceras har den nu hamnat i rampljuset ännu en gång. Detta då den använde sig av patenterad teknik Valve inte haft någon licens för.

Mer specifikt handlar det om de två paddelknapparna som befinner sig på undersidan av handkontrollen. Patentet för denna teknik ägs av företaget SCUF (som sedan köptes upp av Corsair). Nu har Corsair, SCUF och Ironburg Inventions gått ut med att den sistnämnda vunnit mot Valve i rätten och speljätten måste nu betala vite om 4 miljoner dollar. Cirka 33,6 miljoner kronor.

Valve hävdade att man hållit sig utanför patentets gränser och att Steam Controller skiljde sig mot vad patentet innefattade. Dock förlorade företaget efter en vecka i den första heldigitala patenträttegången med en jury i USA.

Denna typ av paddelknappar finns inte endast på den nu bortgångna handkontrollen. Microsoft använder denna typ av knappar på sin Xbox Elite-kontroller men betalar även en licenssumma för det. Huruvida domen kommer att överklagas är något som återstår att se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid