Steam Machines är speljätten Valves svar på den traditionella spelkonsolen. En liten och smidig speldator som med skräddarsydd mjukvara ska ta plats i vardagsrummet och på sikt kunna ersätta vanliga spelkonsoler. Nu meddelar Valve att den första laddningen av system redan är uppbokade, men det är ingen större sorg för dig som datorbyggare.

Steam Machine är i grunden en traditionell PC byggd kring datorkomponenter som med få undantag går att hitta löst även i traditionella datorbutiker. Det Valve och deras Steam Machine-partners gör med sina officiella system är en kombination av att matcha prestandakomponenter med särskilt utvalda chassilösningar för smidigt format och ofta låg ljudnivå. Samtidigt har Valve utvecklat sitt eget Linux-baserade operativsystem som med namnet SteamOS ska ge en mer traditionell spelkonsolsupplevelse för användare av Steam Machines. Borta är klassiska mus- och tangentbordsgränssnitt från PC, inne är istället ett grafiskt gränssnitt för hand- och fjärrkontroll där användare kopplas upp mot Valves egen spelportal Steam.
bigpicture

Den första generationen av Steam Machines har sålts för mellan 450 till 1 500 dollar och nu meddelar Valve att man redan sålt slut på första laddningen av de förhandsbokningar som offentliggjorts. De som lagt en förhandsbeställning kommer att få sitt system levererat först den 10 november och övriga intressenter får alltså vänta ytterligare – något som samtidigt inte är en större förlust för merparten av insatta datoranvändare.

Därför behöver du inte stressa med Steam Machines

För den datoranvändare som själv, eller med hjälp, kan bygga sin egen dator går det ganska enkelt att replikera de system som Valve sålt som Steam Machines. Med rätt komponentval kan man skapa lika kraftfulla och smidiga system som Valves partners tillhandahåller och troligtvis även till en lägre kostnad med lite prisjakt.

steambox

Mjukvaran SteamOS som är ett potentialt ess i skjortärmen för Steam Machines är samtidigt närmare ett hinder i dagsläget. SteamOS är en i sig färsk plattform som har fina potential som ”spelgränssnitt” för en smidig och användarvänlig speldator. Användare kan samtidigt inte vänta sig en direkt funktionsspäckad användarupplevelse vid introduktionen i vinter och än värre är det fortfarande en försvinnande liten del av dagens stora speltitlar som stödjer Linux och SteamOS. Även om SteamOS i skrivande stund har över 1 300 titlar som ska stödja plattformen saknas nästan alla de stora AAA-titlarna, GTA V, The Witcher 3, Fallout 3, Call of Duty: Advanced Warfare är bara några av de titlar som lyser med sin frånvaro. Även om Steam Machines även stödjer spel som strömmas från en Windows-dator på samma nätverk är det en funktion som även går att använda på egenbyggda system.

Medan vi ser fram emot att höra mer, och se mer av Steam Machines är det i dagsläget en produkt som troligtvis enklast ersätts av en Windows-baserad speldator i liknande format, alternativt en av den senaste generationens spelkonsoler. Att Valve trots detta snabbt sålt slut på sina förhandsbokningar visar dock att intresset för små och smidiga spelkonsolsdatorer är högt, något som bådar gott för fortsatt utveckling av konceptet.

Missa till dess inte våra omfattande köpguider som hjälper dig att hitta rätt komponenter till din egen speldator.

Källa: Venturebeat, SteamDB (Speltitlar som stödjer SteamOS)

Läs även

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
LoppanHAnton KarmehedPitbullT Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
PitbullT
Gäst
PitbullT

Fast nu var det väl Steam Controller och Steam Links som sålde slut, inte Steam Machines?

LoppanH
Medlem
LoppanH

Borta är klassiska mus- och tangentbordsgränssnitt och borta är då mitt intresse då jag är helt värdelös med en handkontroll

LoppanH
Medlem
LoppanH

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”LoppanH”]Borta är klassiska mus- och tangentbordsgränssnitt och borta är då mitt intresse då jag är helt värdelös med en handkontroll[/quote]
Du kommer fortfarande kunna spela med mus och tangentbord, det är bara att hela gränssnittet och spelen även ska vara optimerade för att styras och spelas med handkontroll. Så det är inget man måste slopa om man inte vill. :)[/quote]

Trevlig information då finns den kvar på tapeten 🙂