Valve har varit med i VR-leken sedan ett bra tag tillbaka på mjukvarusidan, men nu vill speljätten även slå sig in även på hårdvarubiten. Under GDC i San Francisco har Valve nu utannonserat sitt första VR-headset, Vive, som tillverkas av ingen mindre än HTC.

Virtuell verklighet förväntas ta fart på allvar i år, efter att ha fått fäste bland utvecklare under 2014. Valve har redan ett utbrett stöd för virtuell verklighet, då främst med Oculus Rift, men det har länge spekulerats om att företaget planerat egen VR-hårdvara. Nu har GDC 2015 gått av stapeln i San Francisco, och det är precis det vi har fått se.

Valve och HTC i oväntat samarbete

VR-satsningen i form av ett oväntat samarbete med HTC, som står för tillverkningen av det nya headsetet som fått namnet Vive. Inbyggt i Vive finns dubbla skärmar med 1 200 x 1 080 pixlar med en uppdateringsfrekvens på 90 hertz, för att minimera ”skärmdörrseffekten” och hackig bild. Detta i kontrast till den senaste versionen av Oculus Rift, Crescent Bay, som tros använda en ensam 2 560 x 1 440-panel. Den kommande konsumentversionen kommer ha inbyggt ljud, medan utvecklarvarianten har en hörlursport för att ansluta ett par egna hörlurar.

vive2

Vive har även inbyggt gyroskop, accelerometer och laserbaserad positionsspårning, varav sistnämnda fyller samma funktion som den IR-baserade positionsspårningen i Oculus Rift, med en precision ner till en tiondels grad. Kanske mest intressant är dock vad Valve och HTC kallar Steam VR base station, en basstation som kan använda positionsspårningen för att hålla koll på var du befinner dig inom en area på cirka 4,7 x 4,7 meter, så att du kan röra dig fritt i rummet utan en handkontroll.

HTC Vive kommer släppas till utvecklare senare i år och en konsumentvariant förväntas släppas under 2016, med andra ord troligen inte allt för långt bakom en konsumentversion av Oculus Rift. Vi hoppas på att få se mer av Vive och Valves VR-satsning under GDC som pågår veckan ut – glöm inte hålla koll på Nordichardware.se efter fler nyheter från världens största spelutvecklarmässa!

Relaterade artiklar

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Tobberian Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tobberian
Medlem
Tobberian

Nära kvadratiska skärmar.