Nu lanserar den spanska elektroniktillverkaren BQ en budgetsmartphone med Ubuntu som förinstallerat operativsystem. Den blir världens första telefon att använda det operativsystem som varit i utveckling i minst två års tid. Även svenska kunder kan snart köpa ett exemplar av den genom teleoperatören Tre.

Uppdatering: Tre har förydligat sin roll i försäljningen av den nya telefonen. Teleoperatören kommer inte sälja produkten direkt i Sverige. När konsumenter köper ett exemplar från BQ:s hemsida får de dock samtidigt möjlighet att teckna ett abonnemang med Tre. De två företagens samarbete sträcker sig inte längre än så. (9 februari 09:45)

År 2013 demonstrerade Canonical en ny version av Ubuntu – en version gjord för smartphones. Det nya operativsystemet visades på den då relativt nya Samsung Galaxy Nexus. Sedan dess har företaget bland annat försökt gräsrotsfinansiera ett eget hårdvaruprojekt men aldrig lyckats få ut någon hårdvara till konsumenter. Två år senare har fortfarande ingen smartphone driven av Ubuntu nått butiker men i dag bekräftar Canonical att det finns ljus i tunneln. Den spanska elektroniktillverkaren BQ kommer bli först i världen med att sälja en telefon driven av Ubuntu. BQ Aquaris E4.5 är inget att hurra för när det gäller specifikationer men kan ses som ett första test för operativsystemet i verkligheten.

Canonical_Ubuntu_telefon

Framsidan av Aquaris E4.5 täcks av en 4,5 tum skärm med en upplösning på 960 x 540. Innanför dess svarta skal finns ett MediaTek-chipset med en fyrkärnig applikationsprocessor klockad till 1,3 gigahertz, 1 gigabyte arbetsminne, 8 gigabyte lagringsutrymme och ett 3G-modem. På produktens baksida finns en åtta megapixelkamera medan den frontmonterade kameran fångar fem megapixels bilder.

BQ Aquaris E4.5 kommer att lanseras runt om i Europa med start nästa vecka. Teleoperatören Tre kommer att stå för försäljningen i Sverige. Inget svenskt pris har ännu bekräftats men ett belopp över 1 500 kronor är att vänta med tanke på att det rekommenderade europeiska priset ligger på 170 Euro.

Enligt ryktet har också den kinesiska tillverkaren Meizu planer på att introducera en telefon driven av Ubuntu. I nuläget är dock BQ:s nya produkt världens enda Ubuntu-drivna telefon som kommer att säljas till konsumenter.

Källa: Canonical

Relaterade artiklar:

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
johnjensenxemacsdatorisstenOldvikingschool Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Slänger pengar mot skärmen men ingenting händer…

Köpa denna när den släpps utan abonnemang.

Stormense
Medlem
Stormense

Och Sailfich eller blåfisk eller vad finnarnas nya linuxtelefon hette föll i glömska.

datorissten
Gäst

[quote name=”johnjensen”]Och Sailfich eller blåfisk eller vad finnarnas nya linuxtelefon hette föll i glömska.[/quote]
Du menar jollas telefon, den var tyvärr rätt dålig specifikationsmässigt och de har inte kommit med någon uppföljare(däremot har de kommit med en surfplatta).

Fredrik
Medlem
Fredrik

[quote name=”johnjensen”]Och Sailfich eller blåfisk eller vad finnarnas nya linuxtelefon hette föll i glömska.[/quote]

Jag har en! 😆

Hårdvarumässigt kan den inte mäta sig med de senaste Android-mobilerna, men mjukvarumässigt så känner jag mig väldigt mycket mindre spionerad på i Sailfish än i Android. Faktiskt så till den grad att jag mycket hellre änvänder min Jolla än andra enheter jag äger med Android.

Får se om det blir en Ubuntu-telefon också. Inte otänkbart.

Stormense
Medlem
Stormense

Tänkte ändå faktiskt skaffa mig en Ubuntu Telefon om de är billiga och finns hos TRE. Har ett abonnemang där men ingen extra telefon till min gigantiska Lumia 1520.