I samband med att Intel smygvisade sitt kommande flaggskepp ur familjen Rocket Lake-S har moderkortstillverkare avtäckt enheter med styrkretsar ur 500-serien. Vad är det dock som är nytt hos de nya styrkretsarna?

Under gårkvällen höll Intel sin presskonferens i samband med årets upplaga av CES-mässan. Det bjöd på bland annat nya processorer för bärbara datorer i form av Tiger Lake-H. Vi fick även en första smygtitt på den kommande processorserien Rocket Lake-S för stationära datorer och dess flaggskepp Core i9-11900K.

Likt många andra lanseringar av nya processorgenerationer kommer CPU-enheterna ackompanjeras av nya styrkretsar för moderkort. Hos Intel blir detta 500-serien med styrkretsarna Z590, B560 och H510. Vad är det dock som särskiljer dessa nya styrkretsar mot dagens 400-serie och varför skulle man välja dessa framför de existerande enheterna när bakåtkompatibilitet är bekräftad?

Först och främst tar Intel steget över till PCI Express 4.0 med Rocket Lake-S och 500-seriens styrkretsar. Detta med totalt 20 PCIe-banor per Rocket Lake-processor. Stöd för PCIe 4.0 kan även dyka upp hos existerande Z490-moderkort. Detta är dock upp till individuella moderkortstillverkare att implementera. Vi ser även att tillverkaren har integrerat stöd för USB Gen 2×2 (20 Gbps), WiFi 6E, Thunderbolt 4 samt och ökat minneskompatibiliteten från DDR4-2933 till DDR4-3200. Antalet DMI-kanaler har också ökats från fyra till åtta.

Andra nyheter inkluderar HDMI 2.0 och 12-bit AV1 och HEVC videokodning/avkodning.

Den tidigare nämnda bakåtkompatibiliteten mellan generationerna gäller inte precis alla styrkretsar ur 400-serien. Trots att det är samma processorsockel som de två processorgenerationerna är skapta för är det några 400-styrkretsar som blir utan stöd. Dessa är B460 och H410 och stödet för Rocket Lake-S återfinns endast hos Z490, Q470 och H470.

Exakt när de nya moderkorten och processorerna kommer att landa på butikshyllorna är i dagsläget något oklart. Det vi har fått bekräftat hittills är att lanseringarna kommer att ske någon gång under årets första kvartal.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid