När Apple iPad släpptes och skapade hela hysterin på surfplattor dök ett problem upp redan från dag ett. Surfplattan drog mer kräm än vad en USB-port kunde leverera något som resulterade i att den inte gick att använda samtidigt som man laddade den i datorn. Nu arbetar man på att förbättra USB 3.0-standarden för att kunna leverera 100W?!

I samband med problemen med iPad så arbetade moderkortstillverkarna fram olika lösningar för att få deras USB-portar att kunna leverera mer ström. Dagens USB-standarder 2.0 och den nya 3.0 räcker mer eller mindre för att ladda en surfplatta, mobiltelefon eller att driva en extern hårddisk. Att ladda någonting som en bärbar dator via dagens USB-standard är bara att glömma, speciellt om du vill kunna ha den påslagen.

Med tanke på ovanstående problem vi stötte på med USB 2.0 och till viss mån även USB 3.0 ser det ut som att man tänker ta det säkra före det osäkra och arbetar på att uppdatera USB 3.0-standarden. USB 3.0 Promoter Group håller på att ta fram en lösning som ska göra det möjligt för en USB-port att leverera upp till 100W. Det här skulle räcka gott och väl för att ladda en bärbar, samtidigt som man har den påslagen för att föra över data till den andra datorn. Det skulle även bli möjligt att driva framtidens skärmar genom USB istället för att använda ett hål i väggen.

Den nya USB 3.0-standarden ska vara bakåtkompatibel med äldre USB 3.0 och USB 2.0-enheter så det blir en övergång konsumenterna inte borde märka av. Specifikationerna för den uppdaterade USB 3.0-standarden ska granskas av USB-IF under fjärde kvartalet i år, vilket antyder att vi kan komma att se slutprodukter redan tidigt under nästa år som drar nytta av det.

Källa: TCMagazine

 

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
SebbeMean MachineSnorch-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
3D-Blaster
Medlem
3D-Blaster

Och sedan WoooooooW 😆

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

varför gjorde de inte det fårn början? 100W kanske är lite väl, men så de kunde leverera 50W ialla fall.

Snorch
Medlem
Snorch

För laptops åtminstone låter det här som en helt orimlig idé. En normal laddare ger inte en 100W i dagens läge, ska den dessutom ge det genom USBn förutom att driva laptopen kommer laddarna bli dyrare, större och troligen mindre effektiv.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Skönt när moderkorten får extra kylning för att leverera ström till USB-portarna.

Sebbe
Medlem
Sebbe

Får man eget kärnkraftverk med datorn också? 😉

Medlem
Marre

Eh… 100W via 5V ger 20A. Skall det vara i dockor för sladden kommer ju bli lika fet som en sadelstolpe.