Den Amerikanska staten ska göra en satsning på nya superdatorer som ska kunna utföra beräkningar mellan 50 och 100 gånger snabbare än dagens superdatorer.

Det Amerikanska energidepartementet vill lägga 40 miljoner dollar, cirka 340 miljoner kronor på projektet The Exascale Computing Project. Ett stort överhängande projekt som innefattar 22 olika projekt under sitt paraply och dessa ska då utveckla superdatorer för olika ändamål.

Cancerforskning, modellering av avancerade partikelacceleratorer och maskininlärning är några av dom områden som innefattas i denna storsatsning. Datorerna som planeras är dock så pass avancerade att det kommer att ta USA ungefär tio år att färdigställa allting om ingenting går snett.

Detta mastodontprojekt innefattar forskare från 45 olika organisationer som går ihop för att skapa dessa monsterdatorer som ska användas inom olika områden. Allt från sjukvård till energisäkerhet och vetenskapliga upptäckter är det som står på agendan för att dra nytta av dessa superdatorer.

Motsvarar 1 miljon Geforce GTX 1080-grafikkort

Idag levererar världens kraftfullaste superdatorer en prestanda på drygt 93 000 Tflops, vilket kan jämföras med 9 Tflops för ett ensamt Geforce GTX 1080. Vilket i teorin skulle betyda att USA samlar kraften av 1 miljon Geforce GTX 1080-grafikkort i en och samma maskin. Även om detta givetvis är mer en lek med siffror än en gångbar jämförelse.

En faktor till denna storsatsning kan mycket väl vara att Kina har planer på att färdigställa superdatorer med samma kraft som de som USA planerar redan 2020. Den teknologiska kapplöpningen verkar då vara ett dött lopp för USA om man ser rent tidsmässigt, men 5 år extra utvecklingstid kanske kan resultera i ännu kraftigare superdatorer.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
2 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MorkulAnton KarmehedDual-TjurPatrik Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Patrik
Gäst
Patrik

Tänker jag fel eller blir 93000/9 ca 10333?

Dvs 10333 ggr snabbare än ett 1080, inte en miljon ggr snabbare?

Dual-Tjur
Gäst
Dual-Tjur

10000×100=1.000.000.
dvs 100x kraftigare än DAGENS datorer som är 10000x kraftigare än ett1080

Anton Karmehed
Admin

Som sagt, det fattades en del i ekvationen där Patrik. Det är dagens superdatorer som ”i teorin” är lika kraftfulla som 10 333 GTX 1080-grafikkort. 🙂

Morkul
Medlem
Morkul

Många superdatorer idag är GPU baserade där av är det inte så konstigt att man jämför med ett grafikkort. Men att man nu faktiskt tar en CPU (Xeon Phi processor) baserad superdator och jämför med ett grafikkort känns lite udda faktiskt.

Läste om denna redan i början av året och en del kritik runt den, sorgliga är att den beställdes till att vara den ”snabbaste” och när den levereras så har fet redan kommit ut ”snabbare” eftersom konkurrenterna levererat sina prylar fortare än Intel.